Orbán Viktor: azonnal indul a 12-15 évesek oltása - Kormányinfó

Indul a 12 éven felüliek oltása; törlik a védettségi igazolását azoknak, akik nem veszik fel mindkét oltást - közölte a miniszterelnök. Újabb nemzeti konzultáció indul. 10 nap rendkívüli szabadságot kapnak a járványügyi védekezés résztvevői, a jövő év végéig vehetik ki a napokat.

https://infostart.hu/belfold/2021/06/10/visszaterhettek-az-ujsagirok-a-k...

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én.

Szja-visszatérítés: egyszeri juttatás lesz ez?

Orbán Viktor: egyszeri, a járvány és a vírus miatt van, normális esetben nem így kell gondolkodni. Tisztáztuk, hogy mi lesz azzal a forrással, ami akkor keletkezik, ha 5,5 százalék lesz a termelésnövekedés.

2021.06.10. 11:32

Hányan tehetnek pótérettségit karanténkötelezettség miatt?

Orbán Viktor: nincs még ilyen számunk.

2021.06.10. 11:31

Június 15-én megszűnik a felmondási tilalom az eü-ben és a rendvédelemben. Számolnak-e hullámmal?

Orbán Viktor: nem. Ha bekövetkezne megtesszük a szükséges lépéseket.

2021.06.10. 11:31

A kormány letett arról a tervéről, hogy legyen Fudan egyetem?

Orbán Viktor: vannak érvek, előállok velük, ha kell. Gulyás Gergely: budapesti népszavazás lehet.

2021.06.10. 11:29

A Fudan-törvényjavaslatot visszavonják-e ennek fényében?

Gulyás Gergely: egyáltalán a tervezés is csak a jövő év végén zárul le.
Orbán Viktor: ahogy a gazdaságra is igaz, hogy változik a világ, ez igaz a képzési rendszerre is. Üdvözölnék japán és dél-koreai egyetemet is. Mi nem félünk a kommunistáktól, a velük való gazdasági együttműködést és képzést kifejezetten fontosnak tartjuk. Pragmatikus együttműködésről biztosítottak bennünket.

2021.06.10. 11:27

Nemzeti konzultáció: része lesz-e ennek a Fudan ügye?

Orbán Viktor: politikai kérdés lett ebből. Nem látok más megoldást, Budapesten egy népszavazás dönthet erről.

2021.06.10. 11:27

Változik-e a munkakapcsolat Karácsony Gergely főpolgármesterrel az ő kormányfőjelöltsége után?

Orbán Viktor: igyekszem magam függetleníteni ettől.

2021.06.10. 11:26

Szja-visszatérítés: miért a választások előtt térítik vissza a pénzt?

Orbán Viktor: decemberben van tiszta kép a befolyó pénzekről, számokról. Ha az emberek később akarnak pénzt visszakapni, erre nyílik lehetőség. Választást jó kormányzással lehet nyerni, semmi mással.

2021.06.10. 11:24

A 2022-es választás előtt lesz-e miniszterelnök-jelölti vita?

Orbán Viktor: kampánykérdésekkel januárban foglalkozunk. Szügyig állok vérben a parlamentben, viták lesznek. Magyarország nem szenved politikai viták hiányától.

2021.06.10. 11:23

Karácsony Gergely nyelvvizsgaügye

Orbán Viktor: hadd maradjak ki ebből!

2021.06.10. 11:23

Pápalátogatás: találkozik-e Ferenc pápával?

Orbán Viktor: már kétszer találkoztam vele, ez biztos. Ha rendet akarunk vágni a gondolkodásunkban, akkor azt kell látni, hogy Ferenc pápa államfő és egyházfő is. A helyzet annyiban speciális, hogy nem az államhoz érkezik, hanem egy világesemény vendége lesz, az ő döntése, hogy kivel találkozik. Ha találkozhatunk vele, alázattal vesszük és megtiszteltetés lesz.

2021.06.10. 11:21

Foci-Eb: tervezik-e, hogy szigorítanak a biztonságon?

Orbán Viktor: megtörtént a szigorítás. Döntéseket hoztunk.

2021.06.10. 11:20

Szja-visszatérítés: hány embert érint?

Orbán Viktor: biztos, hogy 1 milliónál több családot.

2021.06.10. 11:19

Előválasztás: Jobbik-DK megállapodás született 106 körzetben. Hogyan kommentálná?

Orbán Viktor: távol tartom magam a kérdéstől, ez Gyurcsány-show. A Fidesz majd kommentálja ezt.
Gulyás Gergely: én pedig csak egy leváltott Fidesz-alelnök vagyok.

2021.06.10. 11:16

Okozhat-e gazdasági kárt, hogy Karácsony Gergely és a baloldal Kína-ellenes retorikát vettek fel?

Orbán Viktor: szerintem nem, a kapcsolat nagyon erős alapokon áll. A Kínával való kapcsolatunk nem politikai, nem ideológiai, hanem gazdasági kérdés, noha sokan másképp gondolják ezt. Medgyessy Péter is támogatja a kormány Kína-politikáját. Figyelmeztetnék, a németek is jó kapcsolatot ápolnak Kínával.

2021.06.10. 11:15

Niedermüller Péter szerint jobb volt kedd este írnek lenni, mint magyarnak. Mit gondolnak erről?

Orbán Viktor: majd a választók elmondják, mit gondolnak erről. Szerintem azok is magyarok, akik inkább írek szeretnének lenni.

2021.06.10. 11:14

Szja-visszatérítés: mi a helyzet azokkal, akik már eleve kedvezményt kaptak?

Orbán Viktor: mindenki csak azt kapja vissza, amit befizetett. Nem pénzosztásról beszélünk, hanem arról, hogy aki amit befizetett, azt kapja vissza, az átlagjövedelem adószintje a felső határ. Ezt feltettük a konzultációs ívre is. Sok pontosítás lesz még. A kulcsszereplő az adóhivatal lesz.

2021.06.10. 11:08

Mi lesz a sorsa a zöld útlevélnek kevert (nyugati-keleti) oltások esetén?

Orbán Viktor: magyar igazolvány egyelőre van, uniós egyelőre nincs. A legtöbb turistacélpont szerepel már a szabad utazási célpontok közt magyar igazolással. Uniós igazolás leghamarabb július 1-jén lesz. A magyar igazolást pedig összhangba hozzuk az uniós szabályokkal. Hogy mivel lehet mozogni? Engem is kínai oltással oltottak be. Szerintem minden oltással lehet majd utazni, kérdés, mikor. Ez egyébként tesztelési kérdés is. Mozgásügyben igyekszem azt a szabályt követni, hogy azok a szabályok legyenek a vezetők számára érvényesek, mint az állampolgárok számára.
Gulyás Gergely: ma a legtöbb helyre magyar védettségi igazolvánnyal lehet utazni.

2021.06.10. 11:05

A Moderna-oltás kereskedelmi forgalomba került. Mikortól?

Orbán Viktor: bonyolult a kérdés. Eddig készleteket halmoztunk fel, most gyógyszerekből és vakcinákból. Aránylag nagy készletet kell tartanunk szinte mindenből, akkor is, ha nem fogjuk használni. Kérdés persze, milyen mértékben kell kialakítanunk gyártó- és tárolókapacitásokat. Egyelőre a készletek lekötésénél tartunk, ha ennek vége, lehet szó erről. Óvnék minden politikust is attól, hogy virológussá képezze át magát.

2021.06.10. 11:01

Gazdag emberek listája

Orbán Viktor: az ilyen listák 80 százalékában még mindig baloldali embereket találunk. Az egyensúly jó dolog. Be kell fizetni az adókat, be kell tartani a szabályokat. A magyar emberek azt várják el, hogy világosan választódjon el, hogy mi üzlet és mi politika. A baloldal logikája és hagyománya más. Üzleti kérdésekkel mi nem akarunk foglalkozni, az üzlet az üzletre vonatkozik. A kormány nem illetékes abban, hogy egy adott cégnek mik a tulajdonviszonyai.

2021.06.10. 11:00

Háziorvosi rendszer átszervezése?

Orbán Viktor: szakértői szinten áll.

2021.06.10. 11:00

Egészségügyi átszervezés?

Orbán Viktor: semmiféle átszervezés nincs, szakértői anyagok nincsenek a kormány asztalán. (A kormányfő ERRE reagált.)

2021.06.10. 10:59

Kifütyülés a térdelésre reagálva?

Orbán Viktor: ha vendég vagy egy országban, ne provokáld a helyieket, értsd meg a kultúráját. A térdelés provokáció volt. A szurkolók nem mindig a legelegánsabb módot választják, de meg kell érteni az okát.

2021.06.10. 10:56

"Térdelősdi"

Orbán Viktor: a magyar-ír válogatott meccsen látott mérkőzés eleji térdeléssel nem értünk egyet, ez a határozott véleményem. A magyar ember a Jóisten előtt, a hazája előtt és a szerelme előtt térdel le, minden más esetben kultúraidegen. A nemzeti csapattól nem várjuk el a letérdelést. A harcot várjuk el, ha kell, állva halljanak meg. Ezt a gesztust, a térdeplést a rabszolgatartó országok találták ki, ők komoly morális terhet viselnek. Mi ennek a tehernek a viselésében nem tudunk segíteni. A szurkolókkal értek egyet.
Gulyás Gergely: csatlakozom.

2021.06.10. 10:52

Lehet-e már a 10 szabadnappal már nyáron is számolni?

Gulyás Gergely (kancelláriaminiszter): kivételére a jövő év végéig van lehetőség, kifizetni nem lehet. Rendőröket, szociális dolgozókat, egészségügyi alkalmazottakat érint.
Orbán Viktor: minden intézkedésünket az alapozza meg, hogy 5,5 százalék lesz-e az idei GDP.

2021.06.10. 10:51

Kérdések...

...válaszok.

2021.06.10. 10:50

10 napos rendkívüli szabadság

Orbán Viktor: a járványügyi védekezésben részt vettek 10 nap rendkívüli szabadságot kapnak, részletek később rendeleti formában.

2021.06.10. 10:44

Nemzeti konzultáció indul

Orbán Viktor: nemzeti konzultáció indul a járvány után. Témái: a minimálbér (hány lépésben, hogyan emelkedjen 200 ezer forintra, ehhez jelentős vállalkozói adókedvezmények társulnak), a gyermekeket nevelő családok visszakapott szja-jaa hitelmoratórium (éles vita van a Bankszövetség és a kormány között), a klímaadó (legyen-e a lakáshoz és az autóhasználathoz társuló adó, vagy a nagy cégek fizessenek, legyen-e "rezsivita"), a migrációs kvóta kérdése (felgyülemlett migránsok elosztása, az ezzel kapcsolatos vitát Orbán Viktor 2 évre felfüggesztené). A konzultációt postai úton és elektronikusan is ki lehet tölteni, vissza lehet küldeni.

2021.06.10. 10:43

Orbán Viktor: ez a járványok és népvándorlások korszaka

Három válságot élt át az ország másfél évtized alatt, a pénzügyit, a migrációst és a koronavírus-válságot. "A kormány nem hiszi, hogy a krízisek sorozata véget ért volna, a járványok és a népvándorlások korszakában vagyunk" - jelentette ki.

2021.06.10. 10:36

Orbán Viktor kezd

A miniszterelnök kezdte a Kormányinfót. Először a járványszámokról beszélt Orbán Viktor, közölve, a teljes átoltottság tekintetében az első helyen áll az EU-ban Magyarország, noha nem tekint erre a folyamatra versenyként.
"Az oltatja be magát, aki akarja, és aki akarja, be tudja" - szögezte le. "A járvány azok számára ért véget, akik beoltatták magukat. Akik nem oltatták be magukat, veszélyben vannak, akár életveszélyben is" - folytatta.
"Nyugati vakcinából még érkeznek adagok" - mondta Orbán Viktor, a mennyiségeket sorolva megjegyezte, akár harmadik-negyedik oltásra is sor kerülhet.
Bejelentette, a 12 év felettiek is olthatók már, erre nem indul külön kampány, a szülőknek kell ebben közreműködniük.
Közölte még, a második oltást fel nem vevőktől elveszik a védettségi igazolást.
Megállapította, az eurózónában 8 százalékos a munkanélküliségi ráta, Magyarországon 4,3, ez ma versenyelőny.
Bejelentette azt is, a védekezés helyett indul az újraindítás, két operatív törzs kezdi meg munkáját, ennek részleteiről szerdán beszélt már.

2021.06.10. 10:30

Kezdünk!

Mivel lecsengett a koronavírus-járvány harmadik hulláma, ismét személyesen kérdezhetnek az újságírók a Kormányinfón - például arról, hogyan zajlik tovább a járványügyi védekezés, milyen formában és kiknek térítik vissza a 2021-es szja-befizetéseket, illetve hogy egyáltalán mi zajlott a szerdai kormányülésen. Kezdünk!

 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

cikkfeltöltő: 
gb

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.