Orbán Viktor: amit Brüsszel ma tesz, az árulás

Az év végéig 17 millió koronavírus-vakcina áll rendelkezésre Magyarországon; jöhet a 200 ezer forintos bruttó minimálbér, a családosok és a 25 éven aluliak szja-visszatérítése, illetve mentessége. Így indította Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakát.

https://infostart.hu/belfold/2021/09/20/cikkunk-frissul-orban-viktor-par...

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában jelezte, hogy a hitelmoratórium későbbi kivezetését követően további intézkedéseket jelent be a parlament hétfőn induló tavaszi ülésszakán, ennek napja pedig most eljött.

Járványhelyzet

Orbán Viktor először is a járványhelyzetről beszélt, dicsérve a gyors oltási programot.

"Az oltásnak köszönhetjük, hogy ismét megteltek élettel az utcáink és a tereink. Az oltás tette lehetővé, hogy meglátogathassuk családtagjainkat, elmehessünk nyaralni, elindulhasson az oktatás" - mondta.

Közölte, "lesz negyedik hullám", de "tudjuk, mi működik, mi nem". Szerinte nem elegendő a kórházi korlátozás és a maszkkötelezettség sem, oltás kell, "ezzel tudjuk kordában tartani a negyedik hullámot".

A harmadik oltásról elmondta, "mindenki védettebb lesz annál, aki nem".

Közölte,

 

az év végéig 17 millió vakcinát tud eloltani az ország,

ha szükség lesz rá, első, második vagy harmadik oltás, mindegy.

"Akik nincsenek beoltva, kockáztatnak", akár életet is - tette hozzá.

Bejelentette, a kormány javasolja a parlamentnek a "vészhelyzet" (veszélyhelyzet) és a rendkívüli jogrend év végéig történő meghosszabbítását.

Gazdasági újraindítás

Felsorolása szerint az idei év második negyedévében két számjegyű minden növekedési adat, ami lehetővé teszi, hogy 5,5 százalék fölött legyen az éves GDP-növekedés, így már előrébb tart az ország, mint a válság előtt.

Aláhúzta, 4,7 millió fölötti a foglalkoztatottak száma, 4 százalék alatti a munkanélküliségi ráta,

"egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatástól",

"a gazdaságban inkább már munkaerőhiány van".

Nemzeti konzultáció

A nemzeti konzultációt - érvelt - azért indította el a kormány, mert újabb járványok és népvándorlások veszélye fenyeget; 1 423 000 választ kaptak, a válaszadók több mint 90 százaléka egyetértek a minimálbér emelésével, a gyermeket nevelők adóvisszatérítésével és a hitelmoratórium átmeneti meghosszabbításával.

Adóvisszatérítésben részesülnek az ekhós adózók is - tette világossá, összességében 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal 2022 februárjában, 1,9 millió szülőt érint ez.

A nyugdíjasok újabb kompenzációt, illetve prémiumot kapnak, 50 ezer forintnál magasabb lesz a plusz részükre - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, a 13. havi nyugdíjat "a lehető leggyorsabban" visszaadják.

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók hathavi "fegyverpénzt" kapnak, bevezetik a 25 éven aluliak szja-mentességét, és

tárgyalásban állnak a munkaadókkal, hogy január 1-jével 200 ezer forint legyen a bruttó minimálbér, "jó esély van",

fogalmazott Orbán Viktor.

Afganisztán

Felidézte, Magyarország az Egyesült Államok kérésére vett részt az afganisztáni misszióban, és ugyanígy jött ki onnan; utólag bizonyítást nyert, hogy az Egyesült Államok rosszul ítélte meg a helyzetet és komoly veszélyhelyzetet idézett elő.

Elismerését fejezte ki az ázsiai országban szolgált magyar katonák felé.

Ugyanakkor tisztázta, az Afganisztánból elinduló migránsokat a térségben kell tartani, "a segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni", ismételte.

Migráció

Idén eddig 73 617 illegális migránst fogtak a határon, egy év alatt háromszorosára nőtt az ezzel próbálkozók száma, ugyanígy háromszor annyi embercsempészt is fogtak el a rendészek.

A témával kapcsolatban újra leszögezte, Brüsszel és Berlin hátbatámadta az Európát védő Magyarországot.

"Amit Brüsszel ma tesz, az árulás, a béke és a biztonság elárulása"

- szögezte le.

Szerinte a nézetkülönbségek áthidalhatatlanok, szorgalmazta, a migrációval kapcsolatos minden hatáskört Brüsszel adjon vissza a nemzetállamoknak.

Gyermekvédelmi törvény

Szerinte Brüsszel a gyermekvédelmi törvényt is támadja, felszólítást küldött törvények átalakítására, de a kormány álláspontja az, hogy nem engednek teret semmilyen irányú szexuális propagandának.

"Ebben a kérdésben a végső szót a magyar emberek fogják kimondani népszavazáson" - erősítette meg Orbán Viktor, rámutatva, hasonló döntéseket a nyugati országokban az elit döntött el, nem a nép, "mindenki söprögessen a saját portája előtt".

Helyreállítási alap

Aggályosnak nevezte, hogy 8 ország még mindig nem részesült a helyreállítási alapból, Magyarország "követeli, hogy a Bizottság hagyjon fel a megkülönböztetéssel, Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba más országokkal, a forrásokat a magyar költségvetés és a nemzetközi pénzpiacok "már biztosították".

Aranytartalék

Arról is beszélt, a közelmúltban 30-szorosára nőtt Magyarország aranytartaléka, amivel a világ országainak első harmadába lépett az ország.

Gázszállítás

Beszámolt az orosz gázszázllítási szerződés megújításáról, amely segít megtartani a rezsicsökkentés eredményeit, olcsó marad tehát a gáz.

Összefoglalásként a kormányfő elmondta, nem szabad letérni a nemzeti érdekképviselet útjáról. "Legyen továbbra is Magyarország az első" - zárta szavait.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.