Orbán Viktor és a fagyhalál

Budapest, 2017. január 13. péntek (MSZF)

 Emberéletekkel játszó felelőtlenségnek minősítette Orbán Viktor fagyhalállal kapcsolatos csütörtök reggeli rádiónyilatkozatát a Magyar Szociális Fórum (MSZF).

     „Nem elég arra biztatni a hajléktalanokat, hogy menjenek meleg helyre, hanem biztosítani is kell a meleg helyet, hogy legyen hová menniük” – írták.

      A melegedőkben nem csak telt ház van a dermesztő hideg miatt, hanem sok melegedőben csak éjszakára húzódhatnak meg az emberek, nap közben nem engedik be őket. Gyakori jelenség, hogy rövidebb-hosszabb időre kitiltanak onnan hajléktalanokat különböző okokból, köztük viselkedésük miatt. Egy-egy ilyen szubjektív döntés közvetlen következménye az lehet, hogy az érintett odakint megfagy, vagyis közvetve halálra ítélik a kitiltottat – írja az MSZF hajléktalanoktól származó közvetlen tapasztalatokra hivatkozva.

     Az MSZF példával szolgál a legfrissebb esetek közül: az egyik hajléktalan szállón ellopták egy fiatal hajléktalan ruháját. Az illető vissza akarta szerezni jogos tulajdonát, de a tolvaj még a cipőjét sem akarta visszaadni. Dulakodás támadt, mire fel a meglopott fiatalembert tiltották ki három napra a legnagyobb hidegben.

     A Magyar Szociális Fórum hiába kérte a kormánytól és az egyháztól, hogy nyissa meg fűtött épületeit a fagyoskodók előtt. Sem a középületekbe, sem az egyházi palotákba nem engedik be a fagy elől menekülőket. Kivételt csak néhány lelkiismeretes plébános tett, aki nem csak beengedte az embereket, hanem enni és inni is adott nekik. Nem téve különbséget magyar és migráns között sem. Az MSZF az ő magatartásukat állítja példának az állami vezetés, és az egyházi hierarchia elé.

    Orbán Viktor úgy tett, mintha a kormányát és politikáját nem terhelné felelősség az eddigi száz körüli fagyhalálért. „Ki engedélyezte több ezer ember kilakoltatását a moratórium felfüggesztése óta? Ki tűrte el, hogy ennek a tömegnek egy része az utcán kössön ki, mert nem volt hová mennie? Milyen felelős politikus tehet úgy, mintha a szociális segítő hálózat normálisan működne, miközben a fagyhalál a fűtetlen otthonukban kihűlt emberek közül szedi legtöbb áldozatát?” – szegezte a kérdést a miniszterelnöknek az MSZF.

     Az MSZF továbbra is azt követeli, hogy nyissák meg a fagyhalál fenyegette lakosok előtt az állami középületeket és az egyházi épületeket, és lássák el az embereket az életben tartásukhoz szükséges dolgokkal.

      A Szociális Fórum ebben a helyzetben különösen fontosnak tartja a lakosság segítségét és szolidaritását a rászoruló emberekkel. „Hogy a veszteség minél kisebb legyen, ne lépjünk át a bajba jutott embereken, hanem segítsünk rajtuk egy csésze forró teával, egy tányér meleg levessel, energia dús étellel, meleg fürdővel. Ha meggémberedett, magatehetetlen embert látunk, hívjuk a 112-es központi segélyhívó számot! A fedél alatt élő magányos, idős, beteg embereknek segítsünk befűteni, enni-inni adni, beszerezni gyógyszereiket! Rászoruló embertársainknak gyakran arról kell dönteniük, hogy egyenek-e vagy fűtsenek, hiszen mindkettőre nem futja nyomorúságos jövedelmükből” – hívta fel a figyelmet a Magyar Szociális Fórum az élet védelmében a fagyhaláltól.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.