Nyugdíjkorrekció 2021: hivatalos, ennyi pénzt kapnak még idén az idős magyarok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3, a nyugdíjas háztartások körében 3,9%-kal emelkedtek 2021. január–augusztus időszakában az előző év azonos időszakához képest. Ez pedig azt jelenti, hogy 8,4 százalékos egyösszegű nyugdíjkorrekcióra számíthatnak a nyugdíjasok. Ez a juttatás nem épül be a nyugdíjba.

https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/20210908/nyugdijkorrekcio-2021-hivata...

A nyugdíjprémium mellett - amely a GDP-növekedés függvénye - idén novemberben nyugdíjkorrekcióra is számíthatnak a nyugdíjasok. A korrekcióra akkor van szükség, ha a januári - illetve 2021 esetében az évközi - nyugdíjemelés nagyban eltér az inflációtól. A januári kötelező nyugdíjemelés 3%-os volt, ezt egészítette ki a júniusi 0,6%. A KSH által közölt adatok alapján azonban ettől jelentősen eltér az év első 8 hónapjában mért infláció, amely 4,3 százalékos. A különbözetből (4,3-3,6=0,7) az év 12 hónapjára számított korrekció idén így 8,4 százalékos lenne, ha pedig a 13. havi nyugdíj tavalyi első részletét, vagyis egy heti részét is beleszámítjuk, akkor 12,25-tel szorozva 8,575 százalékos lesz az emelés.

A 2021. évi nyugdíjemelések azokra vonatkoznak, akiknek 2021. január 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt kéttucatnyi egyéb ellátást.

Miért nem épül be a nyugdíjkorrekció a nyugdíjba?

A cikkben említett összegek egyszeri, novemberi kifizetése nem azt jelenti, hogy ezen túl ekkora összeggel emelkednének a nyugdíjak. A 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról 62. paragrafusának (3) bekezdése kimondja, hogy ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja a januári kötelező emelés mértékét, akkor január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani - ez a nyugdajkorrekció.
A törvényben írtak szerint, amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni. Mivel jelenleg az eltérés 0,7 százalékpont, ez nem haladja meg az 1 százalékpontot, tehát az emelés egyszeri, egy összegű, nem épül be.

Bár a tavalyi év rendkívüli volt ebből a szempontból, hiszen nemcsak egyösszegű korrekcióra került sor novemberben, hanem konkrét nyugdíjemelésre is év végén. (Mivel a 2020. januári nyugdíjemelés mértékét, a 2,8%-ot több mint egy százalékponttal meghaladta az év első nyolc hónapjára számított infláció, ez tavaly 4% felett volt.) Nem ez azonban az általánosságban jellemző, és erre idén nem is lehetett számítani, főként a júniusi +0,6%-os emelést követően.

Nyílik a nyugdíjolló

A százalékos emelés azt eredményezi, hogy a magasabb összegű ellátásban részesülők magasabb összegre, az alacsonyabb nyugdíjat kapók alacsonyabb összegre számíthatnak novemberben. 2021-ben év elején nagyjából 150 ezer forint volt az átlagos nyugdíj, amely 12600-12800 forintos egyösszegű korrekciót jelentene. Az utolsó ismert - 2020. év eleji - adatok a nyugdíjak részletes megoszlásáról a Magyar Statisztikai Zsebkönyv alapján azt mutatják, hogy 72 ezer nyugdíjas legfeljebb nagyjából 5000 forintot fog kapni korrekcióként, mert az öregségi ellátásuk mértéke nem éri el a 60 ezer forintot.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.