Nem lehet a civilek sorsáról tárgyalni, nélkülük!

A civil szervezetek feje fölött, az ő bevonásuk nélkül róluk tárgyalni és döntést hozni hasonló hatalmi arrogancia, mint amit a Fidesztől láthatunk. Az MSZP tiszteli annyira a civil társadalmat, hogy nem vesz részt a civilek bevonása nélkül meghirdetett ötpárti egyeztetésen.

Az MSZP frakciója természetesen kiemelten fontosnak tartja, hogy a civil szervezetek függetlenül és zavartalanul működhessenek. Ezért elítéljük az Orbán-kormány által indított civilellenes hadjáratot és ez ellen az MSZP minden lehetséges módon igyekszik fellépni.

Ugyanakkor úgy véljük, óriási hiba és a civil szervezetek lenézése, ha a parlamenti pártok úgy gondolják, hogy a civil szervezetek alkotmányos működéséről és átlátható gazdálkodásáról szóló egyeztetés lefolytatható az érintettek véleményének, javaslatának meghallgatása nélkül. Az civil szervezetek távollétében, kizárólag politikai pártok részvételével megtartott ötpárti egyeztetésnek nincs semmi értelme.

Kicsit messzebbről vizsgálva a törvényi szabályozás kérdését, az MSZP álláspontja az, hogy ha Orbán Viktort a közpénzek gyanús és átláthatatlan áramlása érdekli, akkor ne a tisztességes civileket zaklassa. Vizsgálni az olyan gyanús körülmények között működő szervezeteket kell, mint a nyilvánvalóan kormánypropagandát hirdető CÖF, a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott és 260 milliárd forint közpénzt elpazarló Pallas Athéné Alapítványok, valamint az egyes, a szélsőjobboldalhoz köthető és nemzetbiztonsági kockázatot jelentő szervezetek.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.