Nem fizet az MFB - állítják továbbra is az ügyfelek

Leállította a száz százalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztés Bank (MFB) a már megítélt újraindítási gyorskölcsönök kifizetését a cégeknek – erről tájékoztatta a Népszavát egy pórul járt kkv ügyvezető igazgatója, és erről írtunk hétvégi számunkban.

https://nepszava.hu/3141209_nem-fizet-az-mfb-allitjak-tovabbra-is-az-ugy...

Az ügy előzménye, hogy a kormány az államháztartási hiány elszállása miatt - november végén az már meghaladta a 3931 milliárd forintot – 350 milliárdnyi beruházás elhalasztásáról és más kiadások leállításáról döntött. A cikk megjelenése előtt megkerestük az MFB-t kérdéseinkkel, ám azóta sem jelentkezett az állami cég. A cikk megjelenése utána, viszont az MFB az MTI-t közleményben tájékoztatta, s ennek fő állítása az volt, hogy „zavartalanul folyik az uniós forrású hitelek kifizetése”, illetve „az európai uniós forrású hitelek folyósítása folyamatosan, fennakadás nélkül történik, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), illetve az MFB Pontok hálózatának minden ügyfele hozzájut az igényelt hitelösszeghez”. Az MTI hír megjelenése után több cég is jelezte, hogy a hír nem igaz, ugyanis ők is úgy tapasztalták, hogy az elmúlt napokban megítélt kifizetéseket állított le az MFB. Az elmúlt napokban több bank ugyanazt a szabványszöveget küldte ki a pórul járt hiteligénylőknek: „Tisztelt Végső Kedvezményezett! Ezúton tájékoztatjuk, hogy a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről szóló 1888/2021. (XII. 9.) Korm. határozat és a vonatkozó költségvetési fejezetet irányító minisztérium döntése alapján az MFB Zrt.-n és a Közvetítőn kívül álló okból a kölcsönszerződés alapján esedékes folyósítás(ok) teljesítésére jelenleg nincs lehetőség. Az akadály megszűnését követően a Közvetítő haladéktalanul intézkedik a folyósítás(ok) teljesítése érdekében. Kérjük szíves megértésüket és türelmüket!”

Ezt a szöveget kapta a Népszavának nyilatkozó kkv vezetője, de betűre ugyanezt a a tájékoztatást küldték ki egy másik pórul járt ügyfélnek, akiről Hadházy Ákos független képviselő posztolt a Facebookon. Hadházy azt írta, hogy ezt az üzenetet egy olyan kisvállalkozó kapta, aki hét hónapja vár a néhány milliós újraindítási gyorskölcsönre, amire nagyon nagy szüksége lenne a túléléshez. A hazug és cinikus kormány néhány napja azt hazudta, hogy 350 milliárdot spórol azzal, hogy elhalasztja a beruházásokat, csak azt felejtette el mondani, hogy nem a saját eszement beruházásait állítja le, hanem a kisvállalkozókét – írta Hadházy Ákos.    

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.