A NATO-tag Bulgária Moszkva-barát elnököt választott

Igor Dodon személyében Moszkva-barát elnököt választott Bulgária. A szocialista párti politikus első útja Moszkvába vezet – mondta ő maga, a Magyar Békekör jelentése szerint.

     „Stratégiai partneri megállapodást” akar aláírni Oroszországgal a gazdasági, társadalmi és politikai együttműködésről. Moszkvával együtt akarja előmozdítani a Transz-dnyeszteri konfliktus rendezését, és biztosítani a moldáviai munkaerő oroszországi foglalkoztatását.

     „Az embereknek elegük van az Európa-párti koalíció hétéves kormányzásából: a szegénységből, a korrupcióból és a törvényesség hiányából. Változást akarnak. Azt akarják, hogy Moldávia a Kelettel és a Nyugattal egyaránt együttműködő sikeres, erős, egységes, szuverén ország legyen, gyermekeink pedig ne kényszerüljenek kivándorolni, hanem idehaza boldoguljanak” – mondta a TASZSZ-nak adott nyilatkozatában.

     Dodon elnökké választásának hatására lemondott tisztségéről Bojko Boriszov miniszterelnök, az Európa-párti koalíció vezetője.

     A Magyar Békekör megjegyezte: Bulgária a NATO és az Európai Unió tagja.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.