Nagyot drágult a temetés

Az idén már nincs területi előírás a hamvasztásra

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/nagyot-dragult-a-temetes/8055/?=hirkereso

2021. október 11. Az idén szeptemberben az egy évvel korábbinál a hivatalos adatok szerint 12 százalékkal kellett többet fizetni a temetésért. Ugyanebben az időszakban az infláció is megugrott, de a drágulás üteme még így sem lett feleakkora sem. A szociális temetés törvény szerint 2024-ben jöhet.

A KSH adatai szerint az idén szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ennél magasabb inflációt kilenc évvel ezelőtt, 2012 októberében mértek utoljára. Az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint számítani lehetett az infláció szeptemberi felpattanására. A részletes adatok szerint ezúttal elsősorban nem az élelmiszerek fűtötték a drágulást (bár azok 4,4 százalékos áremelkedése sem elhanyagolható).

Azt gondoljuk, az idősebbeket kevésbé érinti, hogy az ékszerek 13 százalékkal, a bútorok mintegy 11-12 százalékkal kerültek többe az idén szeptemberben a tavalyinál. A drágulási „toplistán” azonban szerepel a temetési szolgáltatás is. Annak ára a hivatalos statisztika szerint egy év alatt 12 százalékkal emelkedett. Az alapszolgáltatás – böngészhető ki a KSH egyik háttértáblájából – a tavalyi 189440 forint helyett már 212110 forint.
 

Összeszedtünk néhány most érvényes összeget

Az Azénpénzem.hu jelenlegi gyűjtése szerint a hagyományos, tehát koporsós temetés esetén a fővárosban a kiadás elérheti a 750 ezer forintot, de vidéken is vaskos summa jöhet ki a végén. Általánosságban elmondható, hogy Budapesten a hagyományos temetés kerül többe, vidéken pedig a hamvasztás. Aki a hamvak dunai hajóról kiszórását választanák, azoknak mintegy 250 ezer forintot kell fizetniük az egyik szolgáltatónál. Sok szolgáltató kínál komplex „csomagot”, de érdemes a kegyeleti szolgáltatások hivatalos árjegyzékének is utánanézni.

A jelenlegi ajánlatok alapján egy hamvasztásos temetés akciósan 100-125 ezer forintba kerül. Amúgy a teljes krematóriumi díj a fővárosban 60-70 ezer, vidéken akár a 100 ezer forintot is meghaladó lehet. Koporsóval az ár körülbelül 110 ezer forinttól indul. Ebben persze nincsenek benne a különböző temetői díjak, amelyekben a legnagyobb – önmagában többszázezer forintot kitevő – tétel a sírhelymegváltási díj. A ravatalozásért 51-136 ezer forintot is ki lehet fizetni. Ehhez hozzájön még a sírhelyhantolás, temetőn belüli szállítás költsége.
 

Változott és változik a törvény

Az idén februártól egy törvénymódosítás alapján, ha a halottvizsgálati bizonyítvány szerint a holttest hamvasztható, a hamvasztást az ország területén működő bármely hamvasztóüzemben el lehet végezni. Ezzel – legalábbis elméletben – kiegyenlítődnek a kapacitások eltérése miatti árkülönbségek az országban. Nem ez azonban az egyetlen törvénymódosítás.

Úgy tűnik, hogy a szociális temetés 2014-es elképesztő ötletét se kiköpni, se lenyelni nem tudja a kormány. A már sokszor halogatott ötletet az idén a költségvetési törvény megalapozásában tovább tolták. A 1999. évi XLIII. törvény módosítása szerint a szociális temetésről szóló meglehetősen morbid passzus 2024 januárjában lép hatályba. Akkortól lenne tehát lehetőség – jókora megkötések mellett – ingyenes temetésre. Az előírás az, hogy ez abban az esetben lehetséges, ha az eltemettető vagy az általa felkért személy személyesen közreműködik, az állam által biztosított kellékeket használva ingyenes temetési helyre helyezi el koporsóban vagy hamvasztva a halottat.

Szerző: Azénpénzem

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.