Népszava: Átgondolja a kormány a kötelező oltás visszavonását

A pedagógus szakszervezetek követelik, hogy a kormány vonja vissza a kötelező oltásról szóló rendeleteket. Nagy Erzsébet egy esti Facebook-videóban azt mondta: az EMMI részéről a jövő hétre “hoznak majd javaslatot”. A Népszava azt írta a szakszervezeti vezetőre hivatkozva: a kormány jövő hét szerdáig átgondolja a szakszervezetek követelését a kötelező oltás visszavonásáról

http://www.atv.hu/belfold/20211104-nepszava-atgondolja-a-kormany-a-kotel...

Levelet írtak a pedagógus szakszervezetek Orbán Viktornak és Kásler Miklósnak, és követelik az állami intézményekben elrendelt koronavirus elleni kötelező oltásról szóló rendelkezés visszavonását, és azt is, hogy a nem állami intézményekben a kötelező oltás bevezetéséről a munkáltatók határozzanak - ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Facebook oldalán posztolták, miután a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) három órás tárgyalást folytatott szerdán az EMMI-ben a sztrájkköveteléseikről.

A tárgyalást követően a PDSZ Facebook-videójában Nagy Erzsébet, a pedagógus szakszervezet választmányi tagja azt mondta: újonnan vitték be a coviddal kapcsolatos két új rendelet visszavonását a sztrájktárgyalásra. Ezzel a ponttal kapcsolatban azt a választ kapták az EMMI-ben, hogy “a jövő heti megbeszélésre hoznak majd javaslatot, illetve reagálnak erre a frissen behozott sztrájkkövetelésünkre” - közölte a videóban. A Népszava Nagy Erzsébetre hivatkozva tegnap este azt írta: “a kormány jövő hét szerdáig átgondolja a szakszervezetek követelését a kötelező oltás visszavonásáról, és egy új javaslatot tesznek majd”.

Az ATV Hiradónak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a kötelező oltásról szóló bejelentés után, pénteken úgy nyilatkozott: a kormány szerint a pedagógusok nyolcvan százaléka már be van oltva, de pontos számokat nem közöltek velük. Az égető tanárhiány miatt az iskolák nehéz helyzetbe kerülhetnek. „Ott vannak az egyházi és alapítványi iskolák is, így aztán ez a rendelkezés, amiről tegnap hallottunk, egyáltalán nem lesz egységes, tovább nehezíti a helyzetet, hogy tanév közepén vagyunk. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nem veszi fel az oltást, és őt elküldik, akkor egy egész iskola lebénulhat” – mondta az elnök.

Gulyás Gergely a múlt csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a munkahelyek, cégek kötelezővé tehetik a koronavírus elleni oltást a dolgozók számára. A miniszter által tett bejelentésekről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen. Gulyás Gergely azt hangsúlyozta, hogy az állam, mint munkáltató széles körben élni fog ezzel a lehetőséggel. Egy kérdésekre válaszolva közölte: “az elv, amit az állam főszabályként érvényesíteni fog, hogy kötelező lesz az állami és közszférában az oltás”. Az állami cégek többségénél, ahol nincs semmilyen speciális körülmény, ez lesz az irányadó, és a nagy állami alrendszereknél is - tette hozzá. Az ATV kérdésére Gulyás Gergely azt is elmondta: azokat a dolgozókat, akik nem vállalják majd a kötelező oltást, fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, majd egy év után elbocsáthatók. Arról, hogy eddig hány cég rendelte el kötelezően az oltást, itt írtunk részletesen.

"Ha kötelező lesz az oltás, leáll a MÁV, és a Volán is" - ezt a Vasutas Szakszervezet elnöke, és a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke nyilatkozta az ATV Híradónak. A vasutasok átoltottsága megfelel az országos átlagnak. "Azonban, ha ezt szétbontom szellemi munkakörre és végrehajtó szolgálati munkakörre, akkor ez az arány már rosszabb. Azok, akik a vonatközlekedésben tevékenyen részt vesznek, ott az oldottság sajnos a legrosszabb aránnyal van" - fogalmazott Meleg János, míg Dobi István, a közlekedési szakszervezet elnöke azt mondta: óriási a felháborodás a munkavállalók körében az oltás esetleges kötelezővé tételével kapcsolatban.

Pedagógus bérrendezés: elfogadhatatlan a 10 százalék

Ami a pedagógusok sztrájkköveteléseit illeti, Nagy Erzsébet a már említett Facebook-videóban azt is elmondta: nem érte őket meglepetés az EMMI-ben folytatott tárgyaláson, mert ugyanazt a javaslatot tették az asztalra, amiről Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány részéről is többször beszéltek, “ez mindössze 10 százalékos béremelésről szól jövőre, majd pedig 2023-ban valamiféle bérrendezésről. Ez a szakszervezeti oldal számára elfogadhatatlan” - közölte Nagy Erzsébet.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is azt mondta: a követeléseikből nem fognak engedni, kemény csatáról jöttek ki, nagyon küzdöttek, nagyon fontos, hogy a pedagógusok bére emelkedjen. Nélkülözhetetlen a pedagógusok presztízsének erősítése, béremelése, a munkaterhek csökkentése. A követeléseikből nem fognak engedni - jelentette ki a szakszervezeti vezető.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.