Most Szabolcsban talált földmutyira utaló nyomokat Ángyán József

Megnyugtató, hogy a politikai mező jobb- és baloldaláról is akadtak nyertesek.

https://mfor.hu/cikkek/makro/most-szabolcsban-talalt-foldmutyira-utalo-n...

Ángyán József, az Orbán-korszak egykori vidékfejlesztési államtitkára kitartóan kutatja a megyei földárverések adatait, s egész jó találati aránnyal tárja fel a politika térfoglalási kísérleteit a mezőgazdaságban. Ezúttal a szabolcs-szatmár-bereg megyei földárverésekről készített összegzést, s a Népszava beszámolója szerint most is rábukkant politikai kötődésű nyertesekre.

 

 MTI / Czeglédi Zsolt)Képünk illusztráció (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

 

A lap idéz a jelentésből, mely szerint "a helybeli gazdálkodó családok elől a dobra vert állami földek közel kétharmadát más településen élő, tőkeerős árverezők szerezték meg Szabolcsban. Közülük néhányan ráadásul a vonatkozó kormányhatározatban rögzítettnél nagyobb, 40 kilométert is meghaladó távolságra laknak az általuk megszerzett területtől". Ez persze még nem bizonyíték a politikai összefonódásra, ám a volt államtitkár nyomozása szerint a győztes licitálók jó része ezúttal is inkább a kormányoldalhoz kötődő személy vagy vállalkozás: közbeszerzési pályázatokon sikeres ingatlanos nagyvállalkozó, dohánytermesztő nagygazda, több fideszes önkormányzati képviselő, volt, vagy jelenlegi polgármester, alpolgármester. Ángyán József azért talált baloldali kötődésű céget is ebben a megyében.

A Népszava szerint Szabolcs-Szatmár-Beregben az árverésre meghirdetett 4334 hektárnyi állami földterület zöme, 4034 hektár talált új gazdára. Papíron ugyan az elkelt megyei földterület 134 nyertes árverezőhöz került, ám az igazság az, hogy az eladott birtokok mintegy felét 10 ajánlattevő szerezte meg. Ők elsősorban a 100 hektárnál nagyobb területekre mozdultak rá – sikeresen – , és semmiképpen nem tekinthetők kis és közepes családi gazdaságoknak, mint ahogy azt a kormánypropanda állítja – jegyezte meg Ángyán.

Szembetűnő, hogy a bérelt, de árverésre meghirdetett állami földek jelentős részét vagy akár egészét maguk a bérlő cégek tulajdonosai, vagy gazdasági családi érdekkörük tagjai vásárolták fel – olvasható a tanulmányban. Ángyán szerint ezeknek a területeknél előzetes egyeztetés történthetett, magyarán azokat a földeket bocsátották zömmel árverésre, amelyekre maguk a bérlők áhítoztak.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.