Most Szabolcsban talált földmutyira utaló nyomokat Ángyán József

Megnyugtató, hogy a politikai mező jobb- és baloldaláról is akadtak nyertesek.

https://mfor.hu/cikkek/makro/most-szabolcsban-talalt-foldmutyira-utalo-n...

Ángyán József, az Orbán-korszak egykori vidékfejlesztési államtitkára kitartóan kutatja a megyei földárverések adatait, s egész jó találati aránnyal tárja fel a politika térfoglalási kísérleteit a mezőgazdaságban. Ezúttal a szabolcs-szatmár-bereg megyei földárverésekről készített összegzést, s a Népszava beszámolója szerint most is rábukkant politikai kötődésű nyertesekre.

 

 MTI / Czeglédi Zsolt)Képünk illusztráció (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

 

A lap idéz a jelentésből, mely szerint "a helybeli gazdálkodó családok elől a dobra vert állami földek közel kétharmadát más településen élő, tőkeerős árverezők szerezték meg Szabolcsban. Közülük néhányan ráadásul a vonatkozó kormányhatározatban rögzítettnél nagyobb, 40 kilométert is meghaladó távolságra laknak az általuk megszerzett területtől". Ez persze még nem bizonyíték a politikai összefonódásra, ám a volt államtitkár nyomozása szerint a győztes licitálók jó része ezúttal is inkább a kormányoldalhoz kötődő személy vagy vállalkozás: közbeszerzési pályázatokon sikeres ingatlanos nagyvállalkozó, dohánytermesztő nagygazda, több fideszes önkormányzati képviselő, volt, vagy jelenlegi polgármester, alpolgármester. Ángyán József azért talált baloldali kötődésű céget is ebben a megyében.

A Népszava szerint Szabolcs-Szatmár-Beregben az árverésre meghirdetett 4334 hektárnyi állami földterület zöme, 4034 hektár talált új gazdára. Papíron ugyan az elkelt megyei földterület 134 nyertes árverezőhöz került, ám az igazság az, hogy az eladott birtokok mintegy felét 10 ajánlattevő szerezte meg. Ők elsősorban a 100 hektárnál nagyobb területekre mozdultak rá – sikeresen – , és semmiképpen nem tekinthetők kis és közepes családi gazdaságoknak, mint ahogy azt a kormánypropanda állítja – jegyezte meg Ángyán.

Szembetűnő, hogy a bérelt, de árverésre meghirdetett állami földek jelentős részét vagy akár egészét maguk a bérlő cégek tulajdonosai, vagy gazdasági családi érdekkörük tagjai vásárolták fel – olvasható a tanulmányban. Ángyán szerint ezeknek a területeknél előzetes egyeztetés történthetett, magyarán azokat a földeket bocsátották zömmel árverésre, amelyekre maguk a bérlők áhítoztak.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.