Molnár Judit: a bezártság után utazni akarnak az emberek, csak még nem mernek

Ahogy egyre több lehetőség nyílik különböző országokba utazni, egyre többen fordulnak majd a külföldi utazások felé – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogy a szektort miként sújtotta a koronavírus-járvány, hová készülnek most a magyarok, és hogy mi a szerepük az utazási irodáknak az internet korában.

https://infostart.hu/interju/2021/05/21/molnar-judit-a-bezartsag-utan-ut...

Voltak ugyan kisebb megszakítások a nyári időszakban, de igazából majd csak most kezd éledezni a turisztikai forgalom. Mi lehet ennek az elmúlt bő egy esztendőnek a mérlege?

A pandémia leginkább a turizmust érintette, és azon belül is az utazási irodákat különösen súlyosan, mert alapvetően a nemzetközi piacon tevékenykednek. Hiába enyhítettek esetleg az utazási korlátozásokon, azért abban a pillanatban a turista még nem fog elindulni. Az utazási irodai szektor rendkívül súlyos veszteségeket szenvedett el az elmúlt évben. Végeztünk kimutatást a tagjaink körében, és a 2019-es rendkívül sikeres esztendő után a forgalom 80-90 százalékos csökkenésével számolhattak az utazási irodák.

A forgalom-visszaesés azzal is együtt járt, hogy utazási irodák, utazásszervezők megszűntek, ennek következtében voltak a munkájukat elveszítő utazási szektorban dolgozók is?

Pontos számot tudok mondani: 2019. december 31-én 989 bejegyzett utazási iroda működött Magyarországon, most nagyságrendileg 950 van. Gyakorlatilag alig csökkent az utazási vállalkozások száma, de nagyon sok utazási vállalkozás hibernálta magát, felfüggesztette a tevékenységét. És van még egy nagyon beszédes szám, ez pedig az utazásszervezőknek a száma, 2019. december 31-én ez 410 volt, most pedig 220. Beszéltem sok kollégával, és várják azt, hogy élénküljön a kereslet, és akkor nyilvánvalóan majd megkérik ismét az engedélyüket. 2019 végén nagyságrendileg 4500 ember dolgozott az utazási irodai szektorban, ez a szám most körülbelül 2800. A turizmuson belül az utazási irodák a leginkább és a legvégsőkig meg akarták akarták tartani a munkavállalóikat, és ennek az a magyarázata, hogy az utazási irodai tevékenység rendkívül szerteágazó. Ismerni kell az egész világ turisztikai infrastruktúráját, plusz nagyon szerteágazó adminisztratív, adózási és számviteli szabályokat is rejt a háttérben a szakma, az utazási irodások ezért nagyon törekedtek arra, hogy ameddig csak lehet, megtartsák a munkavállalóikat. Azért azt tudni kell, hogy a legtöbb munkavállalót nem nyolc órában foglalkoztatták a járvány idején, hanem hat vagy négy vagy gyakran két órában.

Az elmúlt időszakban voltak különböző, munkahelymegtartáshoz kapcsolódó támogatások. A szövetség tudott annak érdekében lobbizni, hogy elérhetők legyenek ezek a támogatások?

(...)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.