Mindent bevet a Google a felhasználók tartózkodási helyének a kiderítésére

Bírósági dokumentumok engednek bepillantást a webes konszern erőfeszítéseibe és alkalmazott gyakorlatába.

https://sg.hu/cikkek/it-tech/145695/mindent-bevet-a-google-a-felhasznalo...

A Business Insider bemutatta, hogy a Google milyen módszereket alkalmaz azért, hogy megakadályozza azt, hogy az emberek elrejthessék a tartózkodási helyüket. Az információk egy arizonai per során derültek ki. A szövetségi államban azért perelték be a társaságot, mert a kapcsolódó funkciók kikapcsolása ellenére gyűjtötte a felhasználók tartózkodási helyére vonatkozó adatokat.

Jellemző az alkalmazott gyakorlatra, hogy azt például még az óriáscég illetékes menedzserei sem tudták, hogy miként lehet a tartózkodási helyekkel kapcsolatos információk gyűjtését kikapcsolni a szolgáltatásokban. A vállalat a tartózkodási hely-adatok létrehozásával kapcsolatos menüket almenükben rejtette el és az LG-t, valamint számos más okostelefon-gyártót arra szólított fel, hogy a szintén jól látható menüket rejtsék el.

Jack Menzel, a Google Térképek szolgáltatás egyik korábbi vezető menedzsere elmondta, hogy az embereknek szinte lehetetlen volt elrejteniük a cég előtt a lakás és a munkahelyi címeiket. Az egyetlen módszer ezen információk elrejtésére az volt, hogy ha valaki szándékosan téves munkahelyi és lakáscímet adott meg. Jen Chai, egy másik vezető menedzser, aki a helymeghatározási szolgáltatásokért volt felelős, pedig azt vallotta, hogy még ő sem tudta pontosan, hogy miként lépett kapcsolatba a Google magánélettel kapcsolatos beállításainak összetett hálózata ezekkel az ajánlatokkal. A társaság minden harmadik fél alkalmazásaiban hozzáfért a tartózkodási hely-adatokhoz.

Egy belső levélből láthatóvá vált, hogy az óriáscég pontosan tisztában volt a problémával és nem akarta, hogy a gyakorlata napvilágot lásson. Az e-mailben az szerepelt, hogy ez nem egy olyan dolog, amelyről a vállalat a The New York Times címoldalán akar olvasni. Amikor pedig az Androidot használók jobb lehetőségeket kaptak a magánéletük védelmével kapcsolatos beállítások megtalálására és az információk elérése korlátozottá vált, akkor a jelenséget a Google képviselői problémának nevezték. Ekkor született meg az a döntés, hogy a beállítási lehetőségeket különböző almenükben kell elrejteni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyakorlat pontosan melyik időszakból származik, továbbá azt sem, hogy történtek-e változtatások és jelenleg miként jár el ezekben a kérdésekben a vállalat.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.