Minden hiába, Karácsony Gergely nem tudja megakadályozni az atlétikai világbajnokságot

A kormány a főváros nélkül is meg tudja rendezni az atlétikai vb-t, mivel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a kormánnyal állapodott meg a rendezésről – nyilatkozta az ATV Híradójának Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

https://index.hu/belfold/2021/08/30/atletikai-vilagbajnoksag-budapest-ve...

A budapesti vezetés által kilátásba helyezett vétónak lehet olyan politikai hatása, hogy a szövetség újragondolja a szerződést, ha a rendező város részéről nincs meg a támogatás. A rendezvényről ugyanis a magyar kormány, a Magyar Atlétikai Szövetség és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kötött szerződést, ebbe a főváros nem tud beleszólni. Politikai alku született ugyan a főváros vezetése és a kormány között, ezt Budapest fel tudja mondani, de nincs olyan jogi eszköz a kezében, amivel megakadályozhatná a rendezést.

KAPCSOLÓDÓ

 Aki atlétikai világbajnokságot akar, szavazzon az ellenzékre

Karácsony Gergely: Aki atlétikai világbajnokságot akar, szavazzon az ellenzékre

Szerinte a kormány megszegte a fővárossal kötött megállapodását, és fojtogatja a magyar önkormányzatiságot.

A nemzetközi jogász emlékeztetett, az atlétikai világbajnokságok történetében egyszer fordult elő, hogy egy város visszalépett. London elnyerte a 2005-ös rendezési jogot, de a Tony Blair vezette akkori kormány

DRÁGÁNAK TALÁLTA A SZERZŐDÉSBEN FOGLALT STADIONÉPÍTÉST,

ezért másik brit várost javasolt. Ezt a szövetség nem fogadta el, új pályázatot hirdetett, így végül Helsinkiben rendezték meg a megméretést.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.