Mi a különbség a Pfizer és a Moderna vakcinája között?

https://24.hu/tudomany/2021/09/17/koronavirus-pfizer-moderna-vakcina-mrn...

Ha koronavírus-vakcinákról beszélünk, az mRNS-oltóanyagokat, vagyis a Pfizer és a Moderna termékét általában egy kalap alá vesszük. Bár igaz, hogy technológiában megegyeznek, azért nem teljesen ugyanolyanok, és erre a sorra megjelenő kutatási eredmények is bizonyítékot szolgáltatnak. Nemrég mi is beszámoltunk például arról, hogy a Modernától kétszer annyi antitest termelődik, mint a Pfizertől, és arról is esett szó, hogy a Pfizerben kevesebb az mRNS, ennek eredetileg az volt a célja, hogy enyhébbek legyenek a mellékhatások.

Your Local Epidemologist Facebook-oldal most összefoglalta, hogy pontosan mi a különbség a két vakcina között:

  • a lipidburok, ami szállítja az mRNS-t, nem ugyanaz a két vakcinánál, molekuláris összetételükben különböznek (a Facebook-bejegyzés képén felül a Pfizeré, alul a Modernáé látható).
  • a Modernában lényegesen több mRNS található (1000 mikrogramm), mint a Pfizerben (30 mikrogramm).
  • más az oltási ablak: a két Moderna-dózist 4 hét, míg a két Pfizer-dózist 3 hét különbséggel adják.
cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.