MIÉRT VAN GOOGLE TÉRKÉP ÉS WAZE IS, HA MINDKETTŐ A GOOGLE-É? MUTATJUK

A Google Térkép és a Waze rendkívül hasonlóak, mégis jelentősen eltérnek egymástól. Még akkor is, ha a Térkép szépen lassan a Waze összes funkcióját lenyúlja. A Térkép ezúttal az „útdíj" szolgáltatással bővül.

https://haszon.hu/megorizni/utazas/google-maps-vs-waze/utak-hidak

Utak, hidak, és minden más

Sokan nem tudják, de a Waze lassan egy évtizede a Google tulajdonában van. A kaliforniai tech-óriás még 2013-ban vásárolta fel az izraeli céget 966 millió dollárért. Annak ellenére, hogy a Google-nek így két nagyon hasonló applikáció van a tulajdonában, mégsem küldi nyugdíjba egyiket sem. És erre bizony nyomós oka van. Egyrészt mindkét app rendkívül népszerű és saját, jól bejáratott felhasználói bázissal rendelkezik. Másrészt komoly szolgáltatásbeli különbségek vannak közöttük, még ha ez elsőre nem is tűnik fel. Ettől függetlenül a Térkép egyre több Waze funkciót épít be a saját eszköztárába. A legújabb ilyen funkció az útdíj szolgáltatás.

Alapvetően egy nagyon hasznos funkcióról beszélünk, ami a Waze-ben már jó ideje jelen van. Elég megadni az úticélunkat, és máris kidobja az app, hogy mennyibe fog fájni a kiruccanás. A Térkép meg is irigyelte ezt, és lépett. És hogy miért jó ez? Azért, mert a Waze jóval korlátozottabb, mint a Térkép, amely gyalogosoknak és bicikliseknek is segítséget nyújthat a számolgatásban.

Az Android Police értesülései szerint azonban még várni kell a funkció elterjedésére, ugyanis a Google egyelőre csak felméréseket végez a felhasználók köreiben, akik javaslatokat tehetnek a fejlesztéssel kapcsolatban. Belsős információk szerint az utak, a hidak és a kijelölt útvonalon felmerülő összes potenciális költség automatikusan meg fog jelenni a Google Térképen.

Pro és kontra

Felmerülhet a kérdés, hogy a Google miért fejleszti folyamatosan mindkét appot? Nos, erre a válasz az, hogy alapjaiban véve nagyon különböző alkalmazásokról beszélünk, az átfedések ellenére is.

A Térkép bizonyos értelemben professzionálisabb, és sokkal jobban támaszkodik a saját adatbázisára, amelyet kiegészít az aktív felhasználók valós idejű tartózkodási helyével. A Waze viszont a felhasználóktól szerzi be az adatai nagy részét, akiktől azt várja, hogy valós idejű információkkal töltsék fel az appot. A Waze-nek nincs olyan adatkészlete, amire támaszkodhatna, így csak annyira lesz jó, mint amilyen a felhasználói bázisa. Magyarán, ha nincsenek aktív felhasználók, akkor az app nem tudja pontosan meghatározni, hogy éppen milyen a forgalom.

A Térkép továbbá többrétű szolgáltatásokat nyújt. Támogatja az autó nélküli navigálást, illetve útmutatást kínál a gyalogosok, a tömegközlekedők és a kerékpárosok számára is.

A Waze-nak azonban van egy funkciója, ami a Térképnek nincs: az agresszív újratervezése az útvonalnak az utazási idő optimalizálása érdekében. Bár a Térkép is felajánlhat új útvonalakat, alapvetően mindig a legegyszerűbbet fogja betervezni. Ellenben a Waze csont nélkül leterel a mellékutakra, ha úgy akár csak néhány perccel is rövidebb lesz az utazás. Ez az egyik legnagyobb különbség a két app között, illetve ezért is szeretik sokan a Waze-t.

Külön, vagy egybe?

Persze ezek még mindig nem indokolják, hogy a Google ne olvassza egybe az appokat. Lehetne például azt csinálni, hogy a Térkép egyik alfunkciója lesz a Waze, nemde? Ezt majd a Google eldönti. Annyi viszont biztos, hogy a Waze rengeteget tudna profitálni a Térkép saját adatbázisából. Mindenesetre a két app egyre jobban hasonlítani fog egymásra, így előbb-utóbb megtörténhet a nagy egyesülés.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.