Miért halnak meg viszonylag gyorsan a nyugdíjba vonuló férfiak?

Monostori Judit, a Népességtudományi Kutató Intézet kutatója az InfoRádióban elárulta, miért számíthatnak a férfiak csak 72 éves élethosszra.

https://infostart.hu/kulfold/2021/05/24/miert-halnak-meg-viszonylag-gyor...

Miért halnak meg viszonylag gyorsan a nyugdíjba vonuló férfiak?

Egyre öregebb a társadalom Európában, az elmúlt 15 évben több olyan ország is volt, ahol megkétszereződött a 85 év felettiek száma, de nemcsak az ő arányuk nő, hanem az időseké is összességében – tudatta az InfoRádióval Monostori Judit, a Népességtudományi Kutató Intézet kutatója.

"Ha a nagyon időseket nézzük, akkor ez két tényezőre vezethető vissza, az egyik, hogy nagyon alacsonyak a termékenységi mutatók Európában, a másik, hogy tovább élnek az emberek" – mutatott rá a kutató. A demográfiai idősödést egyrészt eleve meghatározza, ha kevesebb gyermek születik, illetve jelentősen átalakul a munkaerőpiac, de maga az orvostudomány fejlődése is. Monostori Judit szerint a tendencia várhatóan maradni fog.

Ha megnézzük, hogy hol lehet a legtöbb idős embert találni, azt látjuk, hogy a déli országokban már hasonló az arány, mint az északiakban, a férfiak várható élethossza Olaszországban 80 év, Svédországban 81. A nőké Olaszországban 85 év, Svédországban 84.

De mi a helyzet nálunk?

"Magyarországon jelenleg a férfiak születéskor várható átlagélettartama 72, a nőké 79 év" – mutatott rá, egy magyarázatot is hozzáillesztve:

a férfiak életében sokkal nagyobb törés a nyugdíjba vonulás,

kevésbé szívesen fordulnak orvoshoz, több a kezeletlen betegségük.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.