Metróért Egyesület: ez önmagában kevés

A Népszava értesülései szerint lassan halad a 3-as metró vonalára érkezett orosz metrókocsik javítása. Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke hangsúlyozta: az első körben érkezett 15 járműnél jelentős mértékű rozsdásodást tapasztaltak.

https://infostart.hu/belfold/2021/12/21/metroert-egyesulet-ez-onmagaban-...

Bíró Endre némileg túlzónak tartja a felújítás kifejezést, szerinte jobban megállná a helyét a tapasztalt hiányosságok kijavítása, megszüntetése, ami azonban nem azt jelenti, hogy egy könnyű fajsúlyú dologról van szó. A Metróért Egyesület elnöke két problémát tart kiemelendőnek, amiket a legkritikusabbaknak érez: az egyrészt a kocsiszekrénynek a korrózióját, és ezzel párhuzamosan a nem megbízható hegesztési varratokat. Másrészt bizonyos nagy tömegű készülékeknek a felfüggesztését az alvázon, amik szintén nem függetlenek a hegesztés- és az alkalmazott anyagok minőségétől – jegyezte meg.

Mint fogalmazott, a kocsiszekrény korrodálása olyan probléma, amire jó szívvel nem mondható rá, hogy „pikk-pakk” megoldható. Bíró Endre emlékeztetett, eddig két szerelvényen végzett az orosz gyártó, illetve a BKV közösen próbajavítást, szinte kizárólag a padlólemez rozsdamentesítését illetően, és bár ezzel kidolgozásra került a technológia, hogy miként lehet a korrózió problémáját a sorozatjárműveken is megoldani, „ez önmagában azonban kevés”. Hiszen nemcsak a padló korrodál, hanem a kocsiszekrény nagy részénél tetten érhető: az ablak alatt a gumiprofiloknál, a tetőíveken, a hegesztéseken – sorolta.

A Metróért Egyesület elnöke hozzátette: 37 szerelvény 222 kocsijáról van szó, de érdekes mód,

az első 14-15 szerelvénynél erőteljesebben mutatkozik a fent említett probléma.

Találgatások szerint, mert ezek a kocsiszekrények éveken keresztül kint álltak a szabad ég alatt, amit Bíró Endre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudott. Mindazonáltal úgy véli, amikor fény derült a korrózió mértékre, a legjobb megoldás a szerződésnek a felmondása lett volna.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.