Megtört a hallgatás törvénye: Gyárfás Tamás is megszólalt Turi Györgyről

Hetek óta téma a magyar úszósport nyolcvanas évektől kezdődő és a kétezres évek eső feléig tartó sötét időszaka, s egyre több sportoló áll elő azzal, hogy egykori edzőjük, Turi György lelki és fizikai bántalmazással törte meg őket, vagy más, akkor még gyerekkorú társaikat. A történeteket és a legújabb megszólalásokat olvasgatva, a hallgatás törvénye rajzolódik ki egy olyan korszakban és területen, ahol soha senki nem tudott semmi rosszról, ahol soha semmi nem derült ki. A hallgatás törvényét most kezdik megtörni az úszók.

https://www.blikk.hu/sport/egyeni/gyarfas-tamas-turi-gyorgy-magyar-uszos...

Gyárfás Tamás, a MÚSZ egykori elnöke / Fotó: Varga Imre

Gyárfás Tamás, a MÚSZ egykori elnöke / Fotó: Varga Imre

A téma nem újkeletű, 2013-ban Szepesi Niki botránykönyve lebbentette fel először a fátylat a sikersportág árnyoldaláról, de akkor sokan nem szólaltak meg. Akkor jött „Kicsi bácsi” állítólagos molesztálós ügye, a mostani időszakban pedig Cseh László Turi Györgyről is szóló interjúja irányította rá a figyelmet ismét a történtekre. Kiss Noémi szadista módon összevert sportolónövendékekről beszélt. Legutóbb pedig az Origón Orsovai Péterrel készült interjúban jelentek meg döbbenetes állítások Turi Györgyről, akinek jelenlegi munkáltatója, a Kőbánya SC vezetése két hete adott ki közleményt arról, hogy hozzájuk soha semmi panasz nem jutott el a mesteredzőről. Az egyesületnél még nem döntöttek Turiról, a Magyar Úszó Szövetségnél pedig vizsgálat folyik, amelynek idejére az edző felfüggesztette tevékenységét a szövetségben.

24.hu most annak próbált utánajárni, hogy eddig miért nem derült ki semmi az úszók által felsorolt esetekről, miért nem tudtak a Spartacusnál vagy az úszósport vezetőségében arról, mi folyik a medencéknél, vagy éppen az uszodák wc-jében.

A portál hosszú cikkében olyan szakemberek szólalnak meg, mint Öcsi Gábor, a Kőbánya SC korábbi elnöke. A Spartacusból 2005-ben kiváló úszószakosztályról azt mondta:

„Pazár Sándor, a Spartacus elnöke figyelmeztetett, vigyázni kell Turival, mert kemény ember. Ezt akkoriban úgy értelmeztem, hogy biztosan kemény kezű szakosztályvezető, aki tudja, mit akar és azt hogyan érvényesítse.”

Öcsi Gábor a szakosztálynál tett látogatásaikor azt tapasztalta, hogy a medencéknél talán túl kemény a hangnem, de azt gondolta, itt ez a divat, akinek nem tetszik, szól majd neki. Azt is elmondta, Turi mindig udvarias volt vele, de azt éreztette, hogy a dolgaiba nem enged beleszólást.

A nyugdíjas sportember szerint vélhetően a Turi által tartott fegyelem volt az, ami miatt soha nem derült ki semmi.

(A legfrissebb hírek itt)

A portálnak Plagányi Zsolt is beszélt: az egykori spartacuszos azt mondta, sok mindent tanult ott, sok mindent látott, olyat is, amikkel nem ért egyet, de részletekbe nem akart bocsátkozni, mert szerinte az nem vinné előrébb az ügyet. Azt mondta, azt szeretné, ha megnyugodna az uszodák világa.

A portál megkérdezte a magyar úszósport egykori legendás vezetőjét, a jelenleg más ügyek miatt büntetőeljárás alatt álló Gyárfás Tamást is. Ő így fogalmazott:

„Hozzám nem érkeztek észrevételek. Semmi. Képzelje, Cseh Laci édesapjával egy iskolába jártam a Kölcseybe, kifejezetten jóban voltunk, napi kapcsolatot tartottunk a fia miatt, de ő sem jelzett nekem semmit. A Szepesi-könyv kapcsán értesültem az első esetről. Niki helyesen járt el, de akkor nem nyíltak meg a szájak, kivéve Kiss Noémit, aki, ha jól emlékszem, akkor is felszólalt, de nem csatlakoztak hozzá további versenyzők. Az első jelzés után lefolytattunk egy vizsgálatot: a nemzetközi szaktekintélyt, Herczog Máriát kértük fel, hogy mindent megelőzendő, dolgozzon ki egy gyermekvédelmi programot, amely természetesen minden erőszakkal szemben érvényes. Lezajlott egy nagy továbbképző rendezvény, még egy angol előadót is felkértünk, az összes edző részt vett rajta. De mire a program tartalmat kapott volna, már lemondtam az elnökségről.”

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.