Megnyílt az Egyetemisták parkja Újbudán

Megújult a XI. kerületi Egyetemisták parkja, a naponta erre járó több ezer diák számára színvonalas, pihenésre, beszélgetésre, sportolásra alkalmas hely jött létre. Sportpályák, okos oszlop, közösségi tér és hangulatos pihenőhelyek várják a kikapcsolódásra vágyókat.

http://pestbuda.hu/cikk/20200630_megnyilt_az_egyetemistak_parkja_ujbudan

A felújított Egyetemisták parkját 2020. június 29-én adták át és avatták fel Újbudán, így a sportolni és kikapcsolódni vágyók már használatba is vehetik – írja a fokert.hu.

A fejlesztés, amelynek tervezője és kivitelezője a Főkert Nonprofit Zrt., a „Budapest 2019 – Európa sport fővárosa” program keretében valósulhatott meg.

A Petőfi híd budai hídfője és az ELTE lágymányosi kampusza közelében elhelyezkedő park funkciói legfőképpen a fiatalok, egyetemisták igényeit szolgálják ki, ahol megtalálható egy gumiburkolatú multifunkcionális sportpálya, futball- és kosárlabdapálya, teqball és pingpongasztal, valamint egy street workout pálya is.

 Gumiburkolatú street workout pályát is kialakítottak (Fotó: fokert.hu)

A multifunkcionális sportpálya az egyetemisták igényeit szolgálja ki (Fotó: fokert.hu)

A park fejlesztése az „Európa sportfővárosa” program keretében valósult meg (Fotó: fokert.hu)

A fiatalok kérésének eleget téve az itt elhelyezett okos oszlop 50 méteres sugarú körben teszi lehetővé az ingyenes WIFI használatot, a zárható szekrényekkel rendelkező, USB-töltős pad pedig a sportolók kényelmét szolgálja. A közösségi tér mentén elhelyezett DJ-pult egy olyan különleges szolgáltatás, szórakozási lehetőség, amely Budapesten egyedülállóként tovább növeli a park vonzerejét.

Az Egyetemisták parkján naponta átvonuló több ezer diák számára teremtett itt a Főváros és a Főkert színvonalas, pihenésre, beszélgetésre, sportolásra alkalmas helyet. A park felújítása már régóta esedékes volt, ennek keretében közvilágítás hálózatot és egy automata illemhelyet is kiépítettek.

Városi körülményeket jól toleráló fafajokat és biodiverz virágokat ültettek (Fotó: fokert.hu)

A terület növényállományi adottsága kiemelkedő, az idős faállománya jelentős, egyedi hangulatot és árnyas pihenőhelyeket biztosít a parklátogatók számára. A biodiverz virágágyakban a hazai ökológiai viszonyokat jól toleráló díszfüvek és évelők kaptak helyet.

A kivágott balesetveszélyes állapotú fák cseréjeképpen összesen 24 db parkfát ültettek el. Az új fák városi körülményeket jól toleráló fafajok, úgy, mint juharok, égerek, hársak, körték és kőrisek közül kerültek ki. A helyszínen – a fejlesztés közvetlen környezetében – közel 1600 négyzetméteren gyepesítés is történt.  

Forrás: fokert.hu

Nyitókép: Megnyílt az Egyetemisták parkja Újbudán​ (Fotó: fokert.hu)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.