Meglett a kém, aki nyélbe üthette a Pegasus-üzletet Izraellel az Orbán-kormánynak

Orbán főtanácsadója találkozott Netanjahuval, utána kezdték el használni a kémprogramot.

https://168.hu/itthon/meglett-a-kem-aki-nyelbe-uthette-a-pegasus-uzletet...

Meglett a kém, aki nyélbe üthette a Pegasus-üzletet Izraellel az Orbán-kormánynak

Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, Czukor József üthette nyélbe a Pegasus üzletet egy nemzetközi, tizenhét újság részvételével zajló oknyomozó projekt állítása szerint. Az újságíró csoport él a gyanúperrel, hogy Magyarországon azután 2018-ban kezdhették el használni az NSO nevű izraeli cég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, hogy a volt kém 2018. február 13-án Izraelben járt és személyesen is találkozott Izrael miniszterelnökével Benjámín Netanjáhuval – írta a 444.hu

A portál szerint a két kormány a 2017-es és 2018-as magas szintű találkozóival fűzhette olyan szorosra a kapcsolatot, hogy Izrael eladta a Pegasust a magyar kormánynak. Noha nem a kémprogram miatt lett jóban Orbán Viktor Izrael akkori miniszterelnökével, de tény, hogy kifejezetten baráti viszony alakult ki a két vezető között, és a legfelső szintű barátság jól jöhetett, ha a magyar fél esetleg vásárolni akart a kémprogramból. 

 

A portál szerint

azután kezdhették el a kémprogramot tömegesen használni Magyarországon, hogy  Orbán Viktor főtanácsadója 2018. február 13-án személyesen találkozott Benjámín Netanjáhuval.

A megbeszélésén hivatalosan Európa és a Közel-Kelet biztonsági kihívásairól volt szó, és egyeztettek Orbán Viktor júliusban esedékes hivatalos izraeli útjáról is. Később Czukor József külön megbeszélést folytatott Meir Ben-Sabbattal, Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadójával is. Ekkor hivatalosan a terrorellenes együttműködés, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítése és egyéb kétoldalú témák voltak a fókuszban.

 

Az Izrael kormány nagylelkű találkozását Czukor Józseffel ezután 2018 júniusban maga Orbán Viktor viszonozta, és szintén személyesen fogadta Netanhaju főtancsóadóját. Meir Ben-Sabat a visegrádi országok és Izrael biztonságpolitikával foglalkozó főtanácsadóinak értekezletére érkezett Magyarországra. A megbeszélésen ott volt Czukor József is, aki pár hónap múlva a polgári titkosszolgálatok vezetője lett.

A Direkt 36-nak korábban egy volt magyar titkosszolgálati tiszt is megerősítette, hogy tudomása szerint 2018 elejétől kezdték el használni a magyar szervek a Pegasust. Szerinte kormánynak azért kellhetett a kémprogram, mert régóta zavarhatta, hogy a hagyományos lehallgatási módszerekkel nem férnek hozzá olyan kommunikációhoz, ami titkosított applikációkon (mint amilyen például a Signal vagy a WhatsApp) keresztül zajlik, ezért kaptak a lehetőségen, hogy használhassák az NSO termékét. 

Korábban írtunk róla, hogy a kormány egyre több tagja reagált már arra a hírre, hogy kémprogrammal figyeltethették meg  a magyar újságírókat és üzletembereket. Köztük Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Halász Jánoshoz, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Judit igazságügyi miniszter is. A politikusok nyilatkozatok többségében vagy azt állítják, nem tudnak semmiről, vagy cáfolják a hírt.

 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, Czukor Zoltán találkozik Izrael miniszterelnökével, Benjámin Netanjahuval 2018. február 23-án. Fotó:  Fotó: Haim Zach/Izraeli Miniszterelnöki Hivatal)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.