Megjelent a kormányrendelet: fizetni kell a halasztható műtét előtti PCR-tesztért az oltatlanoknak

Orbánék szabályozása szerint keveseknek jár a mentesség.

https://nepszava.hu/3128632_megjelent-a-kormanyrendelet-fizetni-kell-a-h...

Pontosan szabályozta a kormány, kinek kell és kinek nem kell fizetnie a halasztható műtétek előtti PCR-tesztért.

A Magyar Közlönyben péntek délután megjelent kormányrendelet szerint a tervezhető fogászati ellátásra, az egészségügyi intézménybe a rehabilitációs ellátásra vagy a tervezhető invazív beavatkozásra jelentkező személy ellátásának feltétele,

  • hogy védett a koronavírus ellen,
  • a 48 óránál frissebb, negatív PCR-teszt,
  • vagy a beavatkozás napján végzett, negatív teszt.

Ugyanezek a feltételek vonatkoznak arra is, aki kíséri a beteget.    Csak akkor lesz ingyenes a tesztelés ha beteg 

  • kiskorú,
  • a páciensnél felmerül a fertőzés gyanúja,
  • vagy a szakorvosi vélemény alapján nem kaphat vakcinát.

Szintén nem kell fizetnie a PCR-tesztért annak, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött pácienst kísér az intézménybe.  A rendeletalkotást egy korábbi ombudsmani állásfoglalás váltotta ki. Mint lapunk is beszámolt róla, Kozma Ákos lesújtó véleményt írt arról, miért aggályos kötelezővé tenni a fizetős PCR-tesztet azoknak, akiken halasztható beavatkozást végeznek el. Kifogásai között szerepelt, hogy a lépés sérti a jogállamiság elvét, nem felel meg a jogbiztonság követelményeinek, sértheti az emberiméltósághoz való jogot és sérti az egyenlő bánásmód elvét. Problémásnak találta azt is, hogy mindezt egy körlevélben rendelte el Kásler Miklós és elmaradt a magasabb szintű szabályozás. Ezt pótolta friss döntésével a kormány.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.