Megint átszervezik a dohánykoncessziókat, máshová áramolnak a dohánybiznisz milliárdjai

Megszűnik a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

https://168.hu/itthon/dohanykoncesszio-kereskedelem-miniszterelnokseg-ma...

Megint átszervezik a dohánykoncessziókat, máshová áramolnak a dohánybiznisz milliárdjai

Miután 2011-ben teljesen átszervezte a dohánykereskedelmet a kormány, Lázár János akkori frakcióvezető vezényletével, most újabb átrendeződés történik a piacon. Október 1-jétől ugyanis megszűnik az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben. A 100 százalékos állami tulajdonban lévő vállalat legtöbb feladatát a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága fogja átvenni, az átvétel felelőse pedig a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, vagyis Mager Andrea lesz. A rendeletben említett kivételek a tárca nélküli miniszterhez, és a Miniszterelnöki Kormányirodához, mint költségvetési szervhez kerülnek. Októbertől ugyanis ők fognak felelni a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázatok kiírásának, elbírálásának, a koncessziós szerződések megkötésének előkészítéséért, a koncessziós szerződésekből eredő számlázási feladatok, illetve a koncessziós szerződésekkel összefüggő követeléskezelési feladatok ellátásáért, az azonnali beszedési megbízás kivételével.

A HVG még 2020 szeptemberében azt írta: hatalmas pénzek mozognak a dohánykoncessziók körül. Négy év alatt 14 milliárd forint osztalékot fizetett tulajdonosainak az állami koncesszióban működő dohányboltellátó, eközben az államnak 2 milliárd forint koncessziós díjat juttatott. A nemzeti trafikokat felügyelő állami cég némi nyereséget tudott produkálni a dohánykövető rendszernek köszönhetően. A lap szerint a bevételek nagy része nem az államhoz kerül tehát, hanem magánkezekbe. 

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. 2018-ban még masszívan veszteséges volt, 170 milliós mínuszban zárták az évet, de 2019-re már profitot termelt az államnak, 307 millió forintos nyereséggel. Ez volt az az állami cég, amelyik a teljes hazai dohánypiacot átrajzoló trafikpályázatokat írta ki korábban. A trafiktörvényt még Lázár János nyújtotta be 2011 decemberében, a fideszes politikus ekkor még csak a kormánypárt frakcióvezetője, valamint Hódmezővásárhely polgármestere volt. Az Mfor cikke szerint a cég a belföldi értékesítés nettó árbevétele a 2018-as 174 millió forintról csaknem a nyolcszorosára, 1,37 milliárdra nőtt, az egyéb bevételeik pedig 666 millióról 1 milliárdra ugrottak, vagyis mindent egybevéve a 2018-as 840 millió után 2019-ben már 2,37 milliárd forint folyt be a kasszába.

A bevételek a kódkibocsátásból, a forgalmi adatok értékesítéséből, a pályázati díjakból, a reklámtevékenységből, és még néhány kisebb tételből álltak. Az egyéb bevételek oroszlánrészét a cég működési célú támogatása adja, azaz az állami hozzájárulás, melynek összege 652 millió forintról 1 milliárdra nőtt tavaly.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát tavasszal bízták meg azzal, hogy októbertől ellássa a koncessziós szerződésekkel kapcsolatos feladatokat is ellássa. Hozzájuk tartozik a szerencsejáték-felügyelet is. Ugyancsak tavasszal szervezte át az Országos Dohányboltellátó mögötti céghálót a trafik-ügyből ismert hódmezővásárhelyi Sánta-család. A trafikokat ellátó ODBE 2019-ben 4,1 milliárd forint osztalékot fizetett tulajdonosainak; az ODBE az állami koncesszió birtokosaként az összes nemzeti trafik kizárólagos beszállítója. Az állami koncesszióban működő dohányboltellátó mögött a hazai dohánypiac két erős oszlopa, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. áll 49-51 százalékos arányban. A Sánta-érdekeltség Tabán Trafikban van, két cégen keresztül. A szintén hódmezővásárhelyi Sánta-család és Lázár János pedig a fideszes politikus elmondása szerint is jól ismerik egymást. 

A mostani átrendeződés várhatóan annyit jelent, hogy az állam a dohánybizniszből származó bevételeit máshová csoportosította át. 

(Kiemelt kép: Egy alkalmazott cigarettát pakol egy XXII. kerületi nemzeti dohányboltban 2013. július 1-jén. Fotó: MTI | Bruzák Noémi)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.