Meghosszabbította a kormány a járványügyi készültséget

Meghosszabbította a járványügyi készültséget és az azzal együtt járó egészségügyi válsághelyzetet a kormány – derül ki a Magyar Közlöny szerdai számából.

https://index.hu/belfold/2021/06/17/meghosszabbitotta-a-kormany-a-jarvan...

Az új rendelet szerint 2021. december 18-ig tolták ki a készültségi időszak határidejét. Minderre azért volt szükség, mert az eddigi érvényben lévő szabályozás szerint 2021. június 18-án véget ért volna az időszak. 

Az eredeti rendelkezés szövege szerint a kormány „Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be”. Fenntartásának szükségességét háromhavonta vizsgálják felül. 

Az egészségügyi válsághelyzet nem tartozik az Alaptörvényben rögzített különleges jogrendek közé, így ez önmagában csak az egészségügyi kérdésekben ad különleges döntési jogköröket a kormánynak.

A hét elején a veszélyhelyzettel kapcsolatban átmeneti szabályozást fogadott el az Országgyűlés, amellyel az önkormányzatok tekintetében megszüntette a veszélyhelyzeti jogrendet. 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.