MEGHÍVÓ

Július 11-én, hétfőn 11 órakor tartják a Tangó sztori sajtótájékoztatóját a Sajtóházban. Az Argetína nemzeti büszkeségének tartott, világszerte kedvelt tangó évszázadokon és kontinenseken átívelő történetét bemutató különleges eseményt július 16-án, szombaton rendezik meg a Zichy udvarban.

Mint ahogy ősi magyar népdalainkon, népzenénken nyomon követhetők lépésről lépésre elődeink vándorlása az Uralon túlról századokon keresztül a Kárpát medencéig és kimutathatók mind formájában, dallamvonalában, ambitusában, mind sor-szerkezetében stb. a különböző népekkel való talákozásai, az azok népzenéivel való keveredés, egymásra hatás, valamint ahogyan bizonyos társadalmi események – üldöztetés, háborúk, forradalmak, megtorlás stb. – is maradandó nyomot hagytak rajta ugyanúgy végig követhető az Argentinok világhírűvé vált nemzeti büszkesége, a TANGÓ sorsa is, csak ezúttal két kontinens, Európa és Amerika között. A tangó műfajának keletkezése, kialakulása nem egyszer oda-vissza „vándorlása” a két kontinens között, a Tudományos Akadémia kutatásának is tárgya, s mint olyan, izgalmas kulturális és zenei kaland. Különleges tudományos vizsgálódás tárgya lehet végig kísérni a spanyol ősi egyházi, templomi énekektől, Mária-dallamoktól a cantigáktól elindulva, ahogy a középkori dallamok már kimutathatók az ottani világi „virág”-énekekben is. Majd Amerika felfedezésekor az új kontinensre behurcolva elegyednek az ottani különleges dallam és főleg ritmus képletekkel, pl. a habanérával. Majd ahogyan a már így átalakult melódiák visszakerülnek az anyaországba, és ott időközben megszületett zarzuelával találkozik. Az is érdekes, hogy milyen maradandó hatást nyújt a szomszédos francia zene és annak elmaradhatatlan kelléke a harmonika, mely eladdig nem fordult elő ebben a zenei kultúrában, s ahogy az már Argentínában bandoneonná „válik”. Ugyanígy később kimutatható a szintén mediterrán-szomszédos itáliai opera műfajának hatása is. Így A XIX. század végén, XX. század első évtizedeiben éli virágkorát, mind az énekelt, mind a táncolt tangó. Híres, körülrajongott szólisták születnek és stílust teremtő zenekarok alakulnak és működnek évtizedekig. Az új műfaj, a film és a rádió őrzi a műfaj legjobbjainak hangját, mi pedig Buenos Aires utcáin tiszteleghetünk a néhai legendás sztárok szobrai előtt. (Carlos Gardel, Annibal Troilo, Astor Piazzolla) S mint a magyar népzenében is van friss és lassú, a tangóban is megtalálható a milonga és a valce. Buenos Airesben járva, forgalmas kereszteződésekben és elhagyatott csendes utcákban lépten-nyomon látni kazettás magnó zenére táncoló párokat. Ám ami sokszor feltűnő, hogy nő-nővel, férfi-férfival táncol… Majd a „hozzáértőktől” kiderül, hogy a tangó emblematikusnak hitt fülledt erotikája eléggé új keletű dolog, hiszen régen „vegyes” párok nem táncolhattak. Nálunk is ugyanígy megtalálható a legényes és a leánytánc… Ezt a különleges és látványos zenei utat szeretnénk bejárni, a műfaj hazai legjobbjai közreműködésével, narrátor segítségével.

  • ősi spanyol egyházi dallamok: Estefania Aviles(Mexiko) ének, Angela Calvo Rios (Kolumbia) blockflöte, Kutik Rezső gitár, Szent Efrém quintett (Philipp György, Bubnó Márk, Bubnó Lőrinc, Bartek Zsolt, Szilágyi Attila)
  • korabeli egyházi hatású virágének: Estefania Aviles, Angela Calvo Rios, Domahidy László
  • kubai habanéra, huapango: Kutik Rezső, La Movida együttes (Kuba),
  • spanyol zarzuela: Domahidy László
  • francia sanzonok: Kútvölgyi Erzsébet (Kossuth-díjas Érdemes Művész) Domahidy László
  • Tango Harmony tradicionális tango zenekar (Budapest), Alejandro Szabo (Buenos Aires – Madrid) Lucas Molina Gazkón – Somos Judit ( Buenos Aires) tango világbajnok táncospár, Farkas Erika narrátor, rendező: Böhm György

Művészeti tanácsadó: Sylvia Leidemann(Argentína)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.