MEGHÍVÓ

Meghívó Ocskay László százados, az elfelejtett hős című dokumentumfilm vetítése

Ocskay László százados, az elfelejtett hős
című dokumentumfilm vetítése

Ocskay László a Magyar Királyi Honvédség századosa, 1983. május 25-én született és 1966. március 27-én hunyt, így halálának 50. évfordulója alkalmából, és születésnapján tartjuk megemlékezésünket, melynek keretében az életéről szóló dokumentumfilm vetítését követően Szita Szabolcs professzor úr beszélget a film producerével, Kollarik Tamással.

Helyszín: 1094 Budapest, Páva utca 39. Holokauszt Emlékközpont – Wallenberg terem
Időpont: 2016. május 25. 17 óra

Ocskay Lászlót Nyáry Krisztián is magyar Schindlernek nevezi, mert mint kortársa „tucatnyi […] trükköt vetett be a vezetése alatt álló »ruhagyűjtő század« érdekében. Ha kellett, embereket fizetett le, ha kellett, katonai kapcsolatait mozgósította. Egyes források szerint 1700, más adatok szerint 3500 embert mentett meg. Éjjeliőrként, elfeledve és betegen halt meg Amerikában.”

(Nyáry Krisztián, Igazi hősök, Corvina Kiadó, Budapest, 2014, 233.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a programra!
Részvételi szándékát kérjük, jelezze a regisztracio@hdke.hu címen, vagy a 455 33 20-as telefonszámon.

A film vetítése előtt ajánljuk megtekinteni ingyenes időszaki kiállításunkat a karzaton, melynek témája a Gyógyítástól a gyilkolásig címen az eugenikától a náci fajelméleten keresztül a népirtásig vezető utat mutatja be.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.