MEGHÍVÓ Ökotárs Alapítvány Civil Bátorság Estéje

Ökotárs Alapítvány

Az Ökotárs Alapítványnál és partnereinél tartott rendőrségi házkutatás második évfordulóján ismert civil szervezeti vezetőkkel tekintjük át a hazai civil szektor helyzetét Közösen elemezzük az USAID Civil fenntarthatósági jelentésének legfrissebb eredményeit is és megpróbálunk választ találni az alábbi kérdésekre is: Mi a civilek fő erőssége és gyengesége? Mi a munkájuk jelentősége és eredménye? Mi nem lenne, ha nem lennének civilek? De szóba kerül majd az is, hogy milyen az összefogás és a szolidaritás köztünk, és vajon eredményesen vitatkozunk-e egymással. Sorra vesszük a fenyegető kihívásokat és a jövő bizonytalanságait, és megpróbáljuk feltárni a kiaknázatlan lehetőségeket és utakat is.

 

Alapvető igazság, hogy a civil szektorra és szervezeteire minden egészséges demokratikus társadalomnak szüksége van. Azokra, akik gyerekeket gyógyítanak, ételt osztanak, kutyákat mentenek, de azokra is, akik felszólalnak az elesett társadalmi csoportok védelmében, kifejtik véleményüket, szabályozási javaslatokat tesznek – vagyis általában véve hallatják hangjukat, részt vesznek közös ügyeinkben, vitatkoznak, akár az utcán is. Noha ezek az emberek különböző módszerekkel és terepeken dolgoznak, egyvalami összeköti őket: olyan dolgokat csinálnak, amelyek jobbá teszik az életünket és közösséget kovácsolnak elszigetelt embercsoportokból. Szerencsére Magyarországon is sokszínű civil szektor alakult ki az elmúlt évtizedekben, sokféle társadalmi-közösségi ügyet képviselve.

 

A civilek – bármi történjék is – itt vannak, és valamennyiünkért, közös ügyeinkért tesznek, dolgoznak nap mint nap. Mit és hogyan – erről szól ez az este, meg arról, hogy megünnepeljük mindazt, amit közösen elértünk.

 A beszélgetés résztvevői:

- Móra Veronika, igazgató, Ökotárs Alapítvány (felvezető és moderátor)

- Ámon Ada, elnök, Energiaklub

- Kapronczay Stefánia, ügyvezető igazgató, Társaság a Szabadságjogokért

- Nun András, igazgató, Autonómia Alapítvány

- Schmidt Hajnalka, igazgató, Greenpeace-Magyarország

- Varga Máté, elnök, Civil Kollégium Alapítvány

Helyszín és időpont:

Mika Tivadar Mulató (Bp. VII. ker. Kazinczy u. 47.) – nagyterem és kerthelység

2016. szeptember 8. (csütörtök), a kerekasztal beszélgetés 17.30-kor kezdődik és várhatóan kb. 19.00 óráig tart. Utána kötetlen ünnepség és buli kifulladásig!

 

A rendezvény nyilvános és ingyenes; a fogyasztás önköltséges; előzetes bejelentkezés nem szükséges.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.