Megbicsaklott a Rogán-show

Karácsony visszalépése és Márki-Zay előretörése miatt forrásaink szerint valószínűleg hamarosan összeül a Habony Árpádból, Rogán Antalból, Kocsis Mátéból, Gyürk Andrásból és Dömötör Csabából álló „kommunikációs agytröszt”, hogy átbeszélje, mi a teendő

https://nepszava.hu/3134599_megbicsaklott-a-rogan-show

 

Kellemetlen helyzetbe hozta Karácsony Gergely visszalépése a Rogán Antal vezette kormányzati és fideszes kommunikációs csúcsstábot, hiszen az előválasztási ellenkampányukat arra építették fel: az egész csak show, végül úgyis Gyurcsány embere, a budapesti főpolgármester nyer. Mindezt jól keretbe foglalja két Fidesz-prominens megszólalása. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető már az év elején azt mondta, "Karácsony Gergely lesz a baloldal, Gyurcsány miniszterelnök-jelöltje.” Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig bő egy hete jelentette ki: „A végeredmény előre megvan. Karácsony Gergely lesz a baloldal jelöltje.” Gulyás az ATV kérdésére pénteken azt közölte, töredelmesen elnézést kér Karácsony Gergelytől és Gyurcsány Ferenctől. „A főpolgármestertől azért, mert olyan szerepben tüntette fel, amelyet Gyurcsány Ferenc nem neki szánt. Gyurcsány Ferenctől pedig azért, mert szellemesebb forgatókönyvíró, mint gondolta.” Nem ez volt az egyetlen baki a kormányzati kommunikációban. A visszalépésről szóló bejelentés után a Fidesz szinte azonnal elárasztotta a közösségi médiát egy új kisfilmmel, amiben azt állítják: Karácsony annyira ciki lett, hogy „Gyurcsány leszedte a színpadról”. A film – miközben egy cilinderből előugrik Márki-Zay Péter – azzal folytatódik: „De nem baj, Gyurcsány kalapjában van másik.” Vagyis már az az állítás: Márki-Zay Péter is Gyurcsány embere. A kormánypárti kommunikációnak azonban épp a Fidesz kommunikációs igazgatója mond ellent. Hollik István ugyanis a Telexnek korábban úgy fogalmazott: „Mindegy is, hogy ki lesz az előválasztás győztese. Egy dologban biztosak lehetünk, az Gyurcsány Ferenc embere lesz. Ezért nem lesz egyébként Márki-Zay Péter a baloldal miniszterelnök-jelöltje.”

Karácsony visszalépése és Márki-Zay előretörése miatt forrásaink szerint valószínűleg hamarosan összeül a Habony Árpádból, Rogán Antalból, Kocsis Mátéból, Gyürk Andrásból és Dömötör Csabából álló „kommunikációs agytröszt”, hogy átbeszélje, mi a teendő. Rövid távon ugyanakkor nem várnak éles kommunikációs fordulatot forrásaink – ezt erősíti a pénteken megjelent friss, de változatlanul „gyurcsányozó” kisfilm is. Már csak azért is maradnak ezen a vonalon, mert ha Márki-Zay Péter végül megnyeri a második fordulót, és Dobrev Klára, valamint a DK is beáll mögé, akkor már ismét lehet gyurcsányozni. – Ha közös listán szerepel majd, néhány helynyire Gyurcsány Ferenctől, nem mondhatja majd, hogy nem gyurcsányista. Vagy megpróbálhatja, de ezt senki nem fogja neki elhinni – mondta egy kormánytag. Arra a felvetésre, hogy egy gyakorló keresztény, hét gyermekes apát miként lehet majd a „DK-s világgal” összemosni, egy másik forrásunk úgy reagált: Márki-Zay Péternek vannak olyan ügyei, amik bár megjelentek a sajtóban, egyelőre nem jutottak el szélesebb választói csoportokhoz. Forrásunk példaként említette, hogy maga Márki-Zay beszélt korábban arról, szerinte a gyereknevelésbe a testi fenyítés is belefér, a bábaként dolgozó feleségét pedig tanúként hallgatták ki egy csecsemőhalál ügyében. – Kétségtelen, hogy Márki-Zay Péter egyelőre hatásosan játssza az „ellenzék ellenzéke” szerepet, és próbálja magát anti-establishment jelöltnek felmutatni, de ha listavezető lesz, közös programról fog egyeztetni, majd ezt képviselni, akkor már ez sem lesz rá érvényes – mondta egy kommunikációs szakember. Persze mindehhez Márki-Zay Péternek még meg kellene nyernie a második fordulót, ezzel kapcsolatban viszont egyelőre a Fidesz vezetésében sincs konszenzus. Mert Karácsony Gergely támogatja ugyan, de a mögötte álló pártok nem, márpedig „az MSZP szavazói kulturálisan sokkal közelebb állnak a DK-hoz és Dobrev Klárához, mint Márki-Zay Péterhez”, így legalábbis nyitott a verseny.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.