Megbicsaklott a Rogán-show

Karácsony visszalépése és Márki-Zay előretörése miatt forrásaink szerint valószínűleg hamarosan összeül a Habony Árpádból, Rogán Antalból, Kocsis Mátéból, Gyürk Andrásból és Dömötör Csabából álló „kommunikációs agytröszt”, hogy átbeszélje, mi a teendő

https://nepszava.hu/3134599_megbicsaklott-a-rogan-show

 

Kellemetlen helyzetbe hozta Karácsony Gergely visszalépése a Rogán Antal vezette kormányzati és fideszes kommunikációs csúcsstábot, hiszen az előválasztási ellenkampányukat arra építették fel: az egész csak show, végül úgyis Gyurcsány embere, a budapesti főpolgármester nyer. Mindezt jól keretbe foglalja két Fidesz-prominens megszólalása. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető már az év elején azt mondta, "Karácsony Gergely lesz a baloldal, Gyurcsány miniszterelnök-jelöltje.” Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig bő egy hete jelentette ki: „A végeredmény előre megvan. Karácsony Gergely lesz a baloldal jelöltje.” Gulyás az ATV kérdésére pénteken azt közölte, töredelmesen elnézést kér Karácsony Gergelytől és Gyurcsány Ferenctől. „A főpolgármestertől azért, mert olyan szerepben tüntette fel, amelyet Gyurcsány Ferenc nem neki szánt. Gyurcsány Ferenctől pedig azért, mert szellemesebb forgatókönyvíró, mint gondolta.” Nem ez volt az egyetlen baki a kormányzati kommunikációban. A visszalépésről szóló bejelentés után a Fidesz szinte azonnal elárasztotta a közösségi médiát egy új kisfilmmel, amiben azt állítják: Karácsony annyira ciki lett, hogy „Gyurcsány leszedte a színpadról”. A film – miközben egy cilinderből előugrik Márki-Zay Péter – azzal folytatódik: „De nem baj, Gyurcsány kalapjában van másik.” Vagyis már az az állítás: Márki-Zay Péter is Gyurcsány embere. A kormánypárti kommunikációnak azonban épp a Fidesz kommunikációs igazgatója mond ellent. Hollik István ugyanis a Telexnek korábban úgy fogalmazott: „Mindegy is, hogy ki lesz az előválasztás győztese. Egy dologban biztosak lehetünk, az Gyurcsány Ferenc embere lesz. Ezért nem lesz egyébként Márki-Zay Péter a baloldal miniszterelnök-jelöltje.”

Karácsony visszalépése és Márki-Zay előretörése miatt forrásaink szerint valószínűleg hamarosan összeül a Habony Árpádból, Rogán Antalból, Kocsis Mátéból, Gyürk Andrásból és Dömötör Csabából álló „kommunikációs agytröszt”, hogy átbeszélje, mi a teendő. Rövid távon ugyanakkor nem várnak éles kommunikációs fordulatot forrásaink – ezt erősíti a pénteken megjelent friss, de változatlanul „gyurcsányozó” kisfilm is. Már csak azért is maradnak ezen a vonalon, mert ha Márki-Zay Péter végül megnyeri a második fordulót, és Dobrev Klára, valamint a DK is beáll mögé, akkor már ismét lehet gyurcsányozni. – Ha közös listán szerepel majd, néhány helynyire Gyurcsány Ferenctől, nem mondhatja majd, hogy nem gyurcsányista. Vagy megpróbálhatja, de ezt senki nem fogja neki elhinni – mondta egy kormánytag. Arra a felvetésre, hogy egy gyakorló keresztény, hét gyermekes apát miként lehet majd a „DK-s világgal” összemosni, egy másik forrásunk úgy reagált: Márki-Zay Péternek vannak olyan ügyei, amik bár megjelentek a sajtóban, egyelőre nem jutottak el szélesebb választói csoportokhoz. Forrásunk példaként említette, hogy maga Márki-Zay beszélt korábban arról, szerinte a gyereknevelésbe a testi fenyítés is belefér, a bábaként dolgozó feleségét pedig tanúként hallgatták ki egy csecsemőhalál ügyében. – Kétségtelen, hogy Márki-Zay Péter egyelőre hatásosan játssza az „ellenzék ellenzéke” szerepet, és próbálja magát anti-establishment jelöltnek felmutatni, de ha listavezető lesz, közös programról fog egyeztetni, majd ezt képviselni, akkor már ez sem lesz rá érvényes – mondta egy kommunikációs szakember. Persze mindehhez Márki-Zay Péternek még meg kellene nyernie a második fordulót, ezzel kapcsolatban viszont egyelőre a Fidesz vezetésében sincs konszenzus. Mert Karácsony Gergely támogatja ugyan, de a mögötte álló pártok nem, márpedig „az MSZP szavazói kulturálisan sokkal közelebb állnak a DK-hoz és Dobrev Klárához, mint Márki-Zay Péterhez”, így legalábbis nyitott a verseny.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.