Matolcsy 12 pontban bírálta a kormányt, a Pénzügyminisztérium reagált

Hosszú cikkben foglalta össze Matolcsy György, hogy szerinte mit nem végzett el a kormány az elmúlt tizenegy évben. A jegybank elnöke ír az egészségügy, az oktatás és a demográfia terén elmaradt átfogó változásokról is. A DK gazdasági tanácsadója szerint az írás valójában az elmúlt évek kudarcairól szól, a felelősök megnevezését viszont hiányolja. Az ATV Híradó riportja.

http://www.atv.hu/belfold/20210602-matolcsy-12-pontban-biralta-a-kormany...

Elmaradt a felsőoktatás és a közlekedési infrastruktúra teljes megújítása - többek között erről is ír Matolcsy György abban az elemzésében, amely a Növekedés.hu oldalon jelent meg hétfőn. A Magyar Nemzeti Bank elnöke tizenkét pontban gyűjtötte össze, hogy szerinte 2010 után milyen területek maradtak kihasználatlanul a gazdaságpolitikában. Ezek között szerepel a nemzeti jövőkép közös elfogadása, az egészségügy megújítása és egy fejlett egészségipar felépítése, illetve a teljes népesedési fordulat és egy átfogó tehetségfeltáró-program bevezetése.

"Itt alapvetően nem is a szakmai kérdést tartom az elsődlegesnek politikai szempontból, hanem azt, hogy Magyarország gazdaságpolitikájának az alakításában kinek van nagyobb befolyása. Matolcsy Györgynek vagy Varga Mihály pénzügyminiszternek"

- mondta Nagy Attila Tibor politikai elemző.

Deák Dániel szerint a Matolcsy és Varga közti nézeteltérés és szemléletbeli különbség mindig is jellemző volt, de, ahogy fogalmazott, a magyar gazdaságpolitikát ez vitte előre.

"A végső eredmény egyébként az lett, hogy a magyar gazdaság válságállóvá vált, tehát, hogy ha megnézzük a legfrissebb GDP adatot az első negyedévre vonatkozólag, akkor az már gazasági növekedést mutat és egyébként az EU-n belül a magyar gazdaság az élmezőnyben van mind a mai napig" - vélekedett a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A DK gazdasági tanácsadója ezzel szemben azt mondta: Matolcsy György elemzése valójában egy beszámoló az elmúlt évek kudarcairól.

"Matolcsy ad egy látleletet, de ami nagyon fontos, hogy nem mondja el az okokat, hogy miért maradtak el ezek az intézkedések, holott Matolcsy Györgynek és csapatának, a magyar kormánynak 2/3-os többsége volt 3 alkalommal, most is az van" - fogalmazott Dávid Ferenc. Hozzátette: az elemzésnek tartalmaznia kellene azt is, hogy az elmaradt intézkedésekért ki vagy kik a felelősek.

Híradónk megkeresésére a Pénzügyminisztérium azt írta: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, ezért továbbra sem kívánja kommentálni a jegybanki fejleményeket. Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de tőlük adásunkig nem kaptunk választ.

atv.hu

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.