Magyarországnak esze ágában sincs szigorítani az iskolákban

Nem fogják kötelezővé tenni a távolságtartást vagy a maszkviselést az oktatási intézményekben, mert az oltás mint fegyver a kormány kezében van, erre alapozzák a védekezést, a köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádiónak beszélt a részletekről.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210908/magyarorszagnak-esze-agaban-s...

iskola jelentkezés önkéntes tanuló diák suli

"Egyértelmű sikerként könyvelem el, hogy úgy tudtuk a jelenléti oktatást beindítani a múlt héten, hogy az lényegében és érdemben mindenhol zökkenőmentesen el tudott indulni" - jelentette ki. Hozzátette, továbbra is rendelkezésre áll az oltás, bármikor bárki jelentkezhet érte, de országos oltási kampánynak nem látja értelmét. Maruzsa Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: a koronavírus-járvány miatt elképzelhetők egyedi intézkedések egyes intézményekben, de a magas szintű országos átoltottság miatt egyelőre nem készül a kormány rendszerszintű digitális átállásra. Testhőmérséklet-mérés, maszk, távolságtartás a tanév első időszakában nem lesz, az iskolai maszkhordást természetesen nem fogják tiltani, "az oltás a birtokunkban van, erre építünk".

Magyarország az egyetlen a régióban, amely biztonsági intézkedések és korlátozások nélkül kezdte meg a tanévet, miközben az átoltottság nem számít már hazánkban kiemelkedőnek EU-s összevetésben. A szakértők szerint zárt térben, ahol sok az oltatlan, ott továbbra is hatékony fegyver a távolságtartás, maszkviselés, tesztelés, lázmérés. A magyar iskolákban egyik sincs. Különösen érdekesek Maruzsa szavai, hogy az oltásra építik a védekezés sikerét, hiszen a 12 év alattiakat nem lehet oltani egyelőre.

Az államtitkár közölte azt is: tanévkezdésig 185 ezer tanuló vette fel a koronavírus elleni oltást, a múlt héten zárult iskolai oltási kampányban pedig csaknem további 50 ezer, köznevelésben és szakképzésben tanuló diák kapta meg a vakcinát. Jóval védettebb állapotban kezdjük ezt a tanévet, mint az előzőt" - foglalta össze Maruzsa Zoltán.

"Áprilisban megvalósult a pedagógusok, iskolai dolgozók kampányszerű oltása, és azóta is folyamatosan lehetőségük van oltásra, akár már a harmadik oltás felvételére is. Intézményi átlagban 85-90 százalékos az átoltottság az ő körükben. Ez egy nagy fokú védettség, messze magasabb arány, mint az országos átlag." Amennyiben tudományosan lehetséges lesz, hogy 12 év alattiakat is oltsanak koronavírus ellen, biztosítani is fogják a vakcinát, kötelezővé azonban továbbra sem tervezik tenni.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.