Magyar szocialista siker az EP-ben: nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament Gazdasági és monetáris ügyek bizottsága Szanyi Tibor versenypolitikai jelentését

Az Európai Parlament ECON bizottsága a mai napon nagy többséggel elfogadta Szanyi Tibor, magyar szocialista európai parlamenti képviselő versenypolitikai jelentését.

 „Több hónapos intenzív munka eredményeként jött létre ez a jelentés, melyet a gazdasági  és monetáris ügyek bizottságának tagjai nagy arányban támogattak. Van ok az örömre, hiszen sikerült számos, igen fontos témát kiemelni benne. Az egységes piacon lévő tisztességes versenyt súlyosan kárósító adóelkerülés, adókijátszás és a tagállamok közötti adóverseny elleni küzdelem kifejezetten nagy hangsúlyt kapott. Mivel az EP versenypolitikai jelentése meghatározó a jövőre vonatkozó európai versenypolitikai prioritások szempontjából, különösen örülök, hogy abban hangsúlyosan került aláhúzásra az átlátható és tisztességes adópolitika melletti kiállás” - mondta el a jelentésért felelős szocialista politikus.

"A jelentés többek között felszólít a konszolidált társasági adóalap bevezetésére és az európai áfa irányelv átdolgozására, oly módon, hogy az végleg bezárja az áfacsalók által használt kiskapukat. A jelenlegi áfaszabályozás, valamint a tagállamok által az egyes multinacionális vállalatoknak biztosított illegális adókedvezmények amellett, hogy ellehetetlenítik az európai kkv-kat, hatalmas és igazságtalan adóterhet helyeznek az adófizető polgárokra. E méltatlan versenyellenes helyzet felszámolása, és az adóigazságosság helyreállítása érdekében a fent említett két intézkedés meglépése kulcsfontosságú"- emelte ki Szanyi Tibor, majd hozzátette: "A magyar fogyasztók számára is kimondottan lényeges a jelentés egységes európai digitális piacot érintő része, mely szorgalmazza az online vásárlásnál meglévő akadályok lebontását, véget vetve ezzel a tisztességtelen földrajzi alapon történő diszkriminációnak. Szintén támogatásra talált a kezdeményezésem, hogy a tisztességes verseny szabályainak megfelelően adjunk lehetőséget a közösségi gazdasági modellen alapuló vállalkozások érvényesüléséhez."

"Az uniós versenypolitika célja, hogy biztosítsa az  európai egységes piac korrekt működését. Az európai fogyasztók alapvető érdeke, hogy az egyenlő piaci szereplők mellett ne legyenek 'még egyenlőbb' aktorok. Az orbáni Magyarországot jellemző számtalan arcátlan versenysértő eset azonban azt mutatja, hogy nem minden tagállam elkötelezett e téren. Ezért is értékelem komoly sikerként a jelentés elfogadását, hiszen annak ajánlásai mentén a versenypolitika felügyeletét ellátó Bizottság eredményesebben tudja szolgálni a magyar emberek érdekeit is" - hangsúlyozta a szocialista európai parlamenti képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.