Magyar szakember: ismét bevezethetik a maszkhasználatot, a távolságtartást

Ahol 80 százalék alatt van az oltottság, ott az embereknek el kell fogadniuk egy „B tervet”: közösségi maszkhasználatra, távolságtartásra és a védettségi igazolványra is szükség lehet a koronavírus visszaszorításához, mondta egy konferencián Oroszi Beatrix epidemiológus, a kormánynak tanácsot adó elemzőcsapat tagja.

https://hirklikk.hu/kozelet/magyar-szakember-ismet-bevezethetik-a-maszkh...

Portfolio beszámolója szerint, amelyet a 444 szemlézett, Oroszi három forgatókönyvet vázolt fel:

- legjobb esetben lapos lesz a járványgörbe, és lassan elfogynak a fertőzésre fogékonyak (vagy az oltás miatt, vagy azért, mert átestek a betegségen),

- rosszabb esetben fennmaradnak a földrajzi különbségek az átoltottságban, idővel csökken az immunitás, növekszik a terjedés sebessége, és lassan, de emelkedik a kórházi esetek és a halálozások száma - ebben az esetben nem lesz szükség lezárásokra, más típusú intézkedésekre viszont igen,

- legrosszabb esetben kimerül az egészségügy, jelentős fogékony populációt ér el a vírus, és jelentkezik egy új variáns vagy influenzajárvány.

Az aktuális adatok alapján elmondta, hogy a mostani járványhullám sokkal kevésbé meredek a korábbiakhoz képest. Most 1,1-1,25 lehet a vírus terjedését mutató R-érték, a fentiek közül a legjobb forgatókönyvben meg is marad ezen a szinten.

Ugyanakkor a számok másképp alakulnak, mint a nemzetközi tapasztalatok alapján számíthatnánk rá. Az oltások birtokában ugyanis logikus lenne, hogy miközben erősen emelkedik a fertőzöttek száma, a halálozások száma ettől jelentősen lemarad. Itthon egyelőre nem vált el élesen egymástól ez a két mutató, nem lőtt ki úgy a fertőzési görbe, mint máshol.

Szerinte a lassabb terjedésben szerepet játszhat az oltás mellett az eltérő tesztelési gyakorlat és az is, hogy sokan már átestek a betegségen. Utóbbiról nincsenek átfogó adataink, hiszen utoljára az első hullám után készült erről reprezentatív mérés a Semmelweis Egyetem vezetésével. Azóta többször ígértek hasonló kutatást, mégsem valósult meg.

Oroszi szerint „a magas kockázatú csoportok optimálisnál alacsonyabb védettsége kedvezőtlenül befolyásolhatja a járvány pályáját”.Az országos oltottsági arány egyelőre messze van az általa említett 80 százaléktól. Mostanáig a lakosság 61 százaléka kapott legalább egy dózist, és 59 százalék kettőt. Zajlik a harmadik oltások beadása is, Oroszi szerint elképzelhető, hogy ez végül nem emlékeztetőoltás lesz, hanem része lesz az alapimmunizálásnak. Vagyis aki három adagot kapott, annak lehet, hogy évekig nem kell majd újraoltania.

Korosztályok szerint nézve egyedül a 70-79 évesek átoltottsága haladja meg a 80 százalékot, az idősebbek közül a 80 felettiek és a 60-69 évesek oltottsága is alacsonyabb ennél.

A 444 szerint egyelőre nem úgy tűnik, hogy a kormány készülne az Oroszi által említett intézkedésekre. Orbán Viktor és Gulyás Gergely is úgy beszélt, mintha az oltás mellett nem lenne szükség maszkviselésre. Múlt héten Karácsony Gergely kérését is elutasították, aki szerette volna elérni, hogy az önkormányzatok szabályozhassák a kérdést.

Szakértők szerint a maszk az oltással együtt is sokat segíthetne, nem véletlen, hogy nálunk magasabb oltottságú országokban is hordani kell bizonyos helyeken. A Magyar Tudományos Akadémia zárt terekben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön javasolja a maszkviselést.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.