A magyar kormány társadalompolitikája: „azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni”

A magyar kormány társadalompolitikája: „azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni”

Budapest, 2016. október 30. vasárnap (MSZF)

     Civilszervezeti vezetők megütközéssel fogadták és visszautasították Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyilatkozatát arról, hogy Magyarországon „azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni” – áll egy vasárnap kiadott közleményben.

    Barabás Gyula és Simó Endre szerint a helyettes államtitkár az áldozatokra próbálta áthárítani a politikai felelősséget a kilakoltatott, utcára lökött emberek helyzetéért, és életük megnyomorításáért, egyszersmind hangulatot igyekezett kelteni ellenük, mondván, sorsukról ők tehetnek.

    Nyitrai Imre nyilatkozata egybevág Lázár János korábbi kijelentésével, miszerint „akinek nincs semmije, az annyit is ér”. Az említett társadalomfilozófiára épülő politikába Magyarországon évente százak halnak bele. Csupán a mögöttünk álló télen 183-an fagytak meg, köztük egy 16 éves fiú. A kilakoltatásokkal, és a családok szétválasztásával ezrek életét teszik tönkre.

    A civil szerveződés döbbenetesnek minősíti a mélyülő szakadékot a kormány által vallott keresztény elvek és a kormány politikai gyakorlata között. Emlékeztet Ferenc pápa szavaira: Ma már nem csak kizsákmányolásról és elnyomásról lehet beszélni, hanem olyan fajta társadalmi kirekesztésről is, amely egyenesen hulladéknak és szemétnek tekinti a szegényt”.

    Nyitrai Imrének lehetősége lett volna arra, hogy szakmai munkáját inkább a hajléktalanság okainak megszüntetésére fordítsa, de elszalasztotta a lehetőséget, és nyilatkozata arra utal, hogy nem is áll szándékában az okok megszüntetésével foglalkozni. Hanem a hajléktalanokra hárítja a felelősséget sorsukért – állapítják meg a közlemény szerzői.

    Barabás és Simó véleménye szerint a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár politikai hozzáállásával bebizonyította, hogy alkalmatlan feladatának ellátására. Hiszen a szociálpolitika a humánum és az erkölcsi értékek magas szintű képviseletét követelné meg. Még súlyosabb, hogy felettesei nem emeltek szót kijelentésével szemben. Sem minisztere, sem a miniszterelnök nem tartotta szükségesnek, hogy elhatárolja magát attól a szemlélettől, hogy „azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni”. Azt sem tartották szükségesnek, hogy felelősségre vonják antiszociális nyilatkozatáért – állapították meg a civil vezetők.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.