Magyar Békekör Vlagyimir Putyin budapesti látogatásáról

Budapest, 2017. február 1. szerda (MSZF)

A Magyar Békekör szerdán üdvözölte Vlagyimir Putyin budapesti látogatását. A jól alakuló magyar-orosz viszony elismerését látja benne, és nagyon fontosnak tartja a hídépítés szempontjából Kelet és Nyugat között.

    Orbán Viktor személyében Putyin elnök olyan politikussal tárgyal, aki Romániától, Lengyelországtól és a balti államoktól eltérően nem engedett az oroszellenességnek, csak szerény mértékben veszi ki részét a NATO Oroszország ellen irányuló felvonulásából, és üdvözölte Trump kapcsolatépítését az oroszokkal, különösen a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, és a kereskedelem terén.

    Orbán Viktor jól látja, hogy ha Magyarország az Európai Unió és a NATO túsza marad a konfrontációs politikában, és a migráció kérdésében, különös tekintettel a népvándorlás okainak meg nem szüntetésére, nem csak az ország gazdasági boldogulása kerülhet veszélybe, hanem a léte is – írja a Békekör.

     A Békekör egyetértően idézte Szijjártó Péter külügyminiszter szavait: „Egy potenciális konfliktus Oroszország és az EU között rendkívül súlyos következményekkel járna Magyarországra nézve. A világtörténelemben Közép-Európa mindig a legrosszabb helyzetben volt, ezért számunkra különösen fontos, hogy a Nyugat és a Kelet pozitívan együttműködjön, kulturáltan és pragmatikusan”.

     A Magyar Békekör azt szeretné, ha a magyar diplomácia helyes felismerését konkrét tettek követnék: szeretné, ha Magyarország nem szavazná meg többé az oroszellenes szankciókat, nem hajtana fejet az EU-nak, és állna el megannyi előnyös keleti beruházási, köztük energetikai, és kereskedelmi lehetőség kihasználásától. Szeretné, ha nem vennének részt a NATO keleti terjeszkedésében. Ezt a fellépést most elősegítheti az új amerikai politika. Az, hogy Trump „idejétmúltnak” nevezte a NATO-t és javítani kívánja Washington viszonyát Moszkvával.    

     „Oroszország egyenjogúságon, kölcsönös tiszteleten és előnyökön alapuló együttműködést akar. A Békekör igazat ad neki, mi is ezt akarjuk! El kell indulni afelé, hogy keleti-nyugati összefogással létrejöjjön egy közös gazdasági és biztonsági rendszer.

     Hazánk legszebb hagyományaihoz méltóan cselekedne, ha aktívan kivenné részét egy ilyen új világrend megteremtéséből – áll a Magyar Békekör állásfoglalásában Vlagyimir Putyin budapesti látogatásáról.+++

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.