Magyar Békekör a varsói NATO-csúcsról

  A NATO katonai jelenlétének megerősítéséről hozott varsói döntések nem felelnek meg a kelet-nyugati békés együttműködés követelményének, és szemben állnak az európai kollektív biztonsági rendszer megteremtésére irányuló erőfeszítésekkel. Magyarország nemzeti érdeke a béke és a jó viszony Kelettel, és helytelen volna ezt elfelejteni – értékelte a Magyar Békekört szervező Magyar Szociális Fórum szombaton.

    A négyezer fős dandár és a rakétavédelmi pajzs kelet-európai telepítése arra utal, hogy a NATO katonailag akarja alátámasztani keleti terjeszkedését, a magyar kormány pedig – ha csekély mértékben is – szerepet vállal benne. Fokozza a feszültséget Obama amerikai elnök varsói bejelentése, miszerint ezer amerikai katonát fognak állomásoztatni Lengyelországban, hogy „megerősítsük további jelenlétünket Közép- és Kelet-Európában”. Továbbá Jen Stoltenberg NATO-főtitkár arra vonatkozó bejelentése, hogy megvizsgálják Románia és Bulgária kérését a NATO Fekete-tengeri erősebb légi- és flotta jelenlétére.

    Az MSZF megrökönyödésének ad hangot amiatt, hogy Szíjjártó Péter külügyminiszter a NATO további terjeszkedését sürgette Varsóban, újabb tagállamok, köztük Grúzia bevonásával az Észak-Atlanti Szövetségbe. „Miféle értékrend vezérli azt a külpolitikát, amely a keleti nyitást a NATO keleti terjeszkedéseként értelmezi?” – szegezte a kérdést a kormányhoz.

    Az „orosz agresszióra” való hivatkozással hozott varsói döntéseket nem ellensúlyozza, hogy a határozatban síkra szállnak a párbeszéd fenntartására Moszkvával. Hiszen a szankciókat érvényben tartják, és Oroszországot próbálják felelőssé tenni azért, mert Ukrajna nem teljesíti a minszki megállapodást.

    A varsói NATO-csúcs előtt Putyin orosz elnök telefonon arra kérte Merkel német kancellárt és Hollande francia elnököt, hogy „gyakoroljanak aktívabb nyomást Ukrajnára” Kelet-Ukrajna szélesebb autonómiájának elnyerése érdekében.

    A Békekört szervező Magyar Szociális Fórum szerint a varsói NATO-csúcs állásfoglalása vélhetően nem fogja okafogyottá tenni a kilátásba helyezett orosz katonai ellenlépéseket, nevezetesen a három új hadosztály felállítását Oroszország nyugati és dél-nyugati határainak védelmében.

    Az orosz vezetés nyilván megvizsgálja majd a magyar kormány NATO-csúcson tanúsított magatartását is, mérlegelve, mennyire tulajdonítható a szövetségesi hűségnek, és mennyire lép túl azon. Hiszen nehéz nem látni az ellentmondást szavak és tettek, nevezetesen a hangoztatott együttműködési készség és a NATO további keleti terjeszkedésének geopolitikai szorgalmazása között – jelezte a Békekör álláspontját a Magyar Szociális Fórum a varsói NATO-csúcsról kiadott első értékelésében.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.