Magyar Békekör: nemzeti érdek a szorosabb viszony Oroszországgal

Budapest, 2017. január 25. szerda (MSZF)

A Magyar Békekör szerdán egyetértéséről biztosította a magyar külpolitikát abban, hogy az Európai Unió helyzete meg fog gyengülni, ha nem tud kölcsönösen előnyös kapcsolatot teremteni Moszkvával, de felhívta a kormány figyelmét, hogy ez alól Magyarország sem kivétel, hiszen hazánk az EU tagja.

     A Békekör egyetért Szijjártó Péternek Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott hétfői moszkvai találkozóján kifejtett helyzetértékelésével, miszerint „Egy potenciális konfliktus Oroszország és az EU között rendkívül súlyos következményekkel járna Magyarországra nézve. A világtörténelemben Közép-Európa mindig a legrosszabb helyzetben volt, ezért számunkra különösen fontos, hogy a Nyugat és a Kelet pozitívan együttműködjön, kulturáltan és pragmatikusan”.

    A Békekör azt szeretné, ha a helyes elemzést konkrét tettek követnék, hiszen a kormány tettei gyakran ellentmondanak szavainak: rendre megszavazza az oroszellenes szankciókat, fejet hajt az EU-nak, és eláll egy sor előnyös keleti beruházási, köztük energetikai, és kereskedelmi lehetőség kihasználásától, és részt vesz – ha szerény mértékben is – a NATO Oroszország elleni katonai felvonulásában a Baltikumon.

     „Még mindig várat magára, hogy a magyar kormány feloldja az ellentmondást szavai és tettei között” – írják.

      A Békekör arra kérte Szijjártó Péter külügyminisztert, válaszoljon, milyen konkrét gyakorlati lépéssel kívánja bizonyítani moszkvai kijelentésének komolyságát, miszerint „Azt akarom, hogy normalizálódjon Magyarország viszonya Oroszországgal. Közös érdekeink vannak, és ezek nagyon fontosak Európa számára”.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.