A műtrágyakirály beáll az ellenzék miniszterelnök-jelöltje mögé

A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.

https://forbes.hu/uzlet/a-mutragyakiraly-bige-ellenzek-elovalasztas-dovr...

Bige László a Klubrádióban beszélt arról, hogy ugyan magát politikán kívüli szereplőnek tartja, és esze ágában sincs belépni egy pártba, a mostani helyzetben mégis úgy érzi, támogatnia kell az ellenzéket, legyen bárki is majd annak miniszterelnök-jelöltje. „Ebbe belekényszerítettek engem, és nem tudok mást, mit tenni” – mondta a rádióinterjúban. Azt is hozzátette, kérjen bármilyen segítséget az ellenzék, ő partner lesz. A milliárdos vállalkozó korábban egy nagymintás politikai felmérést végeztetett el saját költségén a kormánypártok 2022-es esélyeiről. 

 Forbes archív / Orbital Strangers

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

„Egy kormány sem maradhat örökké, biztos hogy jön új kormány, nem tudom, hogy mikor, de az is biztos, hogy jobb lesz, mint ami ma van. Egy fa sem nőhet az égig, vagy kidől vagy kivágják” – tette hozzá.

A péti Nitrogénművek tulajdonosa azt is mondta, hogy „ami ma van, az nem jó Magyarországnak és a magyar emberek nagy részének, csak egy szűk részének”. 

Bige László mellett nehéz unatkozni

Bige mögött mozgalmas évek állnak: több eljárás is indult ellene, házi őrizetben is volt, most pedig a magas gázárak miatt főhet a feje. A műtrágyagyártás egyik legfontosabb alapanyaga a gáz, aminek ára rekordokat dönt, ez pedig különösen fáj a vegyiparnak, így Bige érdekeltségeinek is, az is lehet, hogy gyárait le kell majd állítania (Nagy-Britanniában, de Nyugat-Európában is több nagy gyár beszüntette a munkát az elszálló energiaárak miatt). Áttételesen a magyar mezőgazdaság is megérzi majd ezt a válságot, ami ismét a fogyasztók pénztárcáján csapódhat le, miközben az infláció eleve magas.  

Bige legnagyobb cége, a Nitrogénművek 2020-ban amúgy jó évet zárt, mint korábban írtuk, ebben szerepe volt az akkor még alacsony gázáraknak is (a cég nagy modernizációs programja mellett, ami növelte a hatékonyságát). A milliárdos a Forbes listáján legutóbb a 12. leggazdagabb magyarként szerepelt, 115,5 milliárd forintos becsült vagyonnal (a lista miatt helyreigazítási pert indított lapunk ellen, de azt elvesztette). 

Ennyire gazdag vállalkozó rég állt ki nyíltan az ellenzék mellett

Bige az első a Forbes lista élbolyából, aki nyíltan kiállt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mellett (a véleményét szintén nyíltan vállaló Bojár Gáborról is lehet tudni, hogy nem a kormánypártokra fog szavazni 2022-ben).

Ahogy a Forbes.hu beszámoltunk róla, nemrég Csányi Sándor és Hernádi Zsolt is csatlakozott – az akkor még zajló ellenzéki előválasztás első fordulója alatt – a Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett kezdeményezéshez, még egy közös fotóra is összeálltak. Karácsony múlt hét pénteken jelentett be, hogy kiszáll a kampányból, így Márky-Zay Péter és Dobrev Klára küzd a héten zajló második előválasztási fordulóban azért, hogy 2022-ben Orbán Viktor kormányfő kihívója legyen. Bige a jelöltekről azt mondta, „remek emberek”. Bige korábban nem folyt bele ennyire a politikába.

Az ellenzéki előválasztás második fordulója október 16-áig tart.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.