Mérő László: Az előválasztást fideszes trollok befolyásolhatják, de van megoldás

Százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát - számolta ki Mérő László matematikus.

https://hvg.hu/itthon/20210515_Mero_Laszlo_Az_elovalasztast_fideszes_tro...

 Az előválasztást fideszes trollok befolyásolhatják, de van megoldás

Mérő László a Telexen közzétett véleménycikkében annak adott hangot, hogy Orbán Viktor megválaszthatja a leendő ellenzéki ellenfelét a fideszes trollok segítségével.

A matematikus az egyszerűség kedvéért három ellenzéki jelölttel, Karácsony Gergellyel, Jakab Péterrel és Dobrev Klárával példálózik, feltételezve, hogy az előválasztás második fordulójára ők maradnak.

"Minden úgy történik, ahogy a szervezők remélik, és sikerül mozgósítani az előválasztás második fordulójára 2 millió ellenzéki szavazót. Példánkban most ők 750 000 – 650 000 – 600 000 arányban szavaznak Karácsonyra, Dobrevre, illetve Jakabra. Ez eléggé meggyőzően egyértelmű választói akaratot mutat és indokolja, hogy mindenki felsorakozzon Karácsony mögé. Most képzeljük el, hogy Orbán úgy érzi, hogy a jobboldali körökben Gyurcsánynénak nevezett Dobrevet le tudja győzni, Karácsonytól viszont tart. Ez esetben Orbánnak elég 100 001 embert mozgósítania, hogy menjen el az ellenzéki előválasztásra, és szavazzon Dobrevre, és már meg is fordította az eredményt Dobrev javára. De ha Orbán netán inkább Jakabot szeretné ellenfélnek, ahhoz is elég 150,001 fideszes előválasztó" - írja Mérő.

Szerinte tehát hiába mozgósít az ellenzék sikeresen nagyon sok embert az előválasztásra, a Fidesznek elég kevesebb, mint tizedannyit mozgósítania, hogy az ő választottja nyerjen.

Mérő szerint csak úgy lehetne mindezt megakadályozni, ha nyilvánosságra hoznák, hogy kik szavaztak az előválasztáson, de továbbra is titkos lenne, hogy ki kire szavaz. Az a lista szerinte akkor jó, ha teljesen nyilvános, és járásonként, kerületenként, vagy akár utcánként elérhető.

"Így minden helyi szavazólistán ki fogják tudni bökni az ott élők, hogy ki az, aki köztudottan fideszes, és mégis szavazott az ellenzéki választáson, tehát idegen esküvőre ment el hívatlan vendégként. Ez talán elrettentheti a valójában nem ellenzéki szavazók egy részét – de van egy fontosabb haszna is a dolognak, és az már megint csak matek" - írja a matematikus. Szerinte a helyi ellenzéki közösségek a szavazók listája alapján "nagyjából meg tudják ítélni, hogy ott összesen hányan lehettek nem őszinte ellenzéki, hanem köztudottan fideszes szavazók", így azt is ki tudják majd szűrni, mennyi lehet a trollszavazat. 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.