Mélyszegénységből indult, rákkutató lett Orsós Zsuzsanna

Érettségi után öt éven át dolgozott, majd az egyetemet is munka mellett végezte el Orsós Zsuzsanna, aki ma rákkutató, biológus és egyetemi oktató.

https://infostart.hu/kultura/2021/05/30/melyszegenysegbol-indult-rakkuta...

Orsós Zsuzsanna

A mélyszegénységből lett rákkutató Orsós Zsuzsanna: a biológus ma már a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. A biológus Németkéren, Tolna megyében mélyszegénységben nőtt fel, általános iskolásként nem is tűnt ki kortársai közül.

Középiskolás voltam, akkor sem volt még külön ágyam. Amikor hazaértem a kollégiumból, akkor is a testvéremmel kellett aludnom, egy ágyban. Most már láttam egész mást és tudom, hogy az a szegénység, és ami most van szegénység, az ég és föld. Ma már az életkörülmények is kérdőjelesek, lehet-e egy otthont egyáltalán állandó lakhelynek tekinteni" – mondta el Orsós Zsuzsanna a Pécs Aktuálban.

A kutató szerint nem lehet egyenlő esélyekről beszélni akkor, ha valaki olyan körülmények közül érkezik, ahol nincsen vezetékes víz, áram vagy aszfaltozott út.

Pedig véleménye szerint az ilyen körülmények között élő gyerekekből is jó orvos, tanár vagy hegesztő lehetne potenciálisan, ha eljutnának oda, hogy legyen lehetőségük válogatni abban, milyen iskolába járjanak, milyen fakultációt vegyenek fel.

"Igazságtalan, hogy ezeknek a gyerekeknek nincs lehetőségük fejlődni" – mondja. A szociálisan hátrányos helyzetű, nem roma gyerekekre ugyanúgy igaz ez, mint roma társaikra.

A biológusnő rengeteget tanult édesanyjától: a sem írni, se olvasni nem tudó asszony megtanította lányának, hogyan oldja meg, hogy ne hagyja el magát, legyen erős nőként, a huszadik pofon után is fel tudjon állni.

(...)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.