Mégsem sztrájkolhatnak a közterület-fenntartók?

​A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 társaságunknál működő alapszervezete 2017. február 10-én közölte a munkáltatóval a 2016–2018. évekre vonatkozó konkrét béremelési követelését. Ezzel egyidejűleg tájékoztatta a munkavállalókat és a munkáltatót arról, hogy – béremelési követelésének elérése érdekében – 2017. február 20-án műszakkezdéstől 18:00 óráig tartóan, valamint 2017. február 27-én műszakkezdéstől határozatlan időtartamú sztrájkot tervez.

Az FKF Nonprofit Zrt. a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, ezért a munkáltatónál csak akkor kezdhető meg és tartható jogszerű sztrájk, ha a „még elégséges szolgáltatás" mértékéről és feltételeiről a szakszervezet és a munkáltató még a sztrájk megkezdése előtt megállapodnak, vagy ha ennek hiányában a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit a bíróság jogerős döntése megállapította.

A szakszervezet által a fenti két időszakra bejelentett sztrájk vonatkozásában a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről a felek között nincs megállapodás, és ezzel kapcsolatban még elsőfokú bírósági döntés sem áll rendelkezésre. Mivel az elsőfokú bírósági döntéssel szemben, annak közlésétől számított öt napon belül a fellebbezés lehetősége is nyitva áll, ezért a fenti két időszakra bejelentett sztrájk jogszerű megtartásának törvényi előfeltételei jelen pillanatban még nem állnak fenn.          
 

Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.