Márki-Zay Péter: az Európai Unió jövője függ Orbán leváltásától

Gőzerővel tart az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének nemzetközi kampánya, az utóbbi hetekben többször járt már külföldön is. A legutóbbi bejelentés szerint eközben új pártot is szeretne létrehozni. A kérdés az, hogy így mi lesz a Mindenki Magyarországa Mozgalommal? Erről is kérdeztük a mozgalom elnökét, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét, Hódmezővásárhely polgármesterét, Márki-Zay Pétert.

https://hirklikk.hu/kozelet/marki-zay-peter-az-europai-unio-jovoje-fugg-...

- Késő este hívott vissza, hazafelé tartva a kocsijából, ami érthető, hiszen rengeteget tárgyal. S ha ez nem lenne elég, egyúttal újabb kihívást keresett és bejelentette egy új, konzervatív párt megalakítását is, holott következetesen nem kívánja párttá alakítani a Mindenki Magyarországa Mozgalmat. Miért?

- Egyszerű: a mozgalomban nagyon sok, különböző párthoz tartozó ember van és óhatatlan, ha ezeknek az embereknek választaniuk kellene az adott párt és az MMM között, akkor veszíthetnénk sok értékes embert, aki eddig lelkesen dolgozott az ellenzéki összefogáson. Szép számmal vannak köztünk, lelkes civilek is, akik párthoz nem, de mozgalomhoz szívesen kötődnek. Mindezt semmiképpen sem kockáztatnánk.

- Vegyük az inverzét: ennek ellenére mégis egy jobboldali, konzervatív párt megalakítását hirdette meg. Mi lenne a tervezett formáció küldetése?

- Ennek az alakulatnak az a küldetése, hogy akik jobboldali szimpatizánsokként eddig kényszerből a Fideszre szavaztak, mostantól azok is az ellenzéket erősítsék.

- Miképpen tudná összeegyeztetni az MMM és egy új párt vezetését?

- Az MMM-nek az a célja, hogy Orbán Viktort leváltsuk. Indulásunkkor fogalmaztuk meg ironikusan, hogy ez egy egy-ügyű mozgalom. Semmilyen különösebben nagyobb ívű célja nincs, mint hogy leváltsuk a miniszterelnököt és a Fidesz-kormányt – bár nem mindegy, hogy mire. A Mozgalomnak ez volt az eredeti célja. A tervezett pártba nem lépnék be, de mindent megteszek a megalakulásáért.

- Mennyiben befolyásolja az elképzelést, hogy egy párt frakciót alakíthat a parlamentben, tehát ezzel kikerülheti a többi párt szorító ölelését?

- Az országgyűlésbe kerülés a lista első helyéről szerintem nem kétséges. De az előző kérdésére adott választ pontosítanám: a választásokig nem tervezem a tervezett pártba való belépést. Azt nagyon fontosnak tartom, hogy a hat-, de remélhetően nemsokára hétpárti koalíció jelöltjeként én egy pártfüggetlen miniszterelnök-jelölt vagyok. A kampányban ezt a függetlenséget szeretném megőrizni. Az természetesen cél, hogy önálló frakciót alakíthassunk és így képviselhessük akár az MMM, akár a civilek, a konzervatívok érdekeit. Őszintén szólva az nem vezetett, hogy ezzel a tervvel kikerüljem a pártokat, sokkal inkább az motivál, amit említettem, hogy a Fideszből kiábrándult szavazóknak nyújthassak az ellenzéken belül egy hiteles alternatívát.

- Kiket vár a formálódó pártba, s nem túl szűk-e a határidő a választásokig ennek felfuttatásához?

 A valódi keresztény, jobboldali, jobbközép érzelmű embereket. Bár az Európai Néppártban is megtalálhatóak a zöld, s a liberális érzelmű közösségek, de az említett jelzők mindannyiukra érvényesek. Valódi polgári, valódi keresztény értékrendet képviselő embereket várunk ide. Sokan vannak hasonlók most is például az Új Világ Néppártban, de kisebb pártok is léteznek ezen a vonalon, amint található sok független polgármester is, volt MDF-es politikus, bankelnök, külügyminiszter. Sokan vannak, akik még nem találták meg a számukra kedvező pártot.

- Az említett szakemberek közül nevesíthetünk kettőt, például Bod Péter Ákost vagy Jeszenszky Gézát?

- Egyelőre nem nagyon érdemes, mert nem beszéltem velük erről, de nyilván nincs kizárva az eszmecsere, egy leendő tárgyalás esélye, hogy mindebben a segítségemre legyenek. Meglátjuk.

- Azért próbáltam tágítani az ismert személyek körét, akikre számít, mert eddig már elhangzott két név, Pálinkás Józsefé és Gémesi Györgyé.

- Így van, egyelőre viszont nem vetnék fel ismert neveket, de legalább hat-hét polgármesterrel beszéltem már erről.

- Látja-e már a leendő tagság bázisát, szimpatizánsait, amire alapozva egy hatékony párt születhet?

- Biztos vagyok benne, hogy vannak ilyen emberek és valószínűleg az ismert nevekhez fognak csatlakozni, de ilyen felmérésünk még nyilván nincs.

- Mikortól várják a jelentkezőket?

A Pálinkás József vezette Új Világ Néppártba vagy a Gémesi György fémjelezte Új Kezdetbe már most is lehet jelentkezni és természetesen onnantól kezdve, hogy ezt a kettőt sikerül januárban egyesíteni, feltehetően még nagyobb létszámban fogadhatjuk a leendő párttagokat.

- Megelőzött a következő kérdésemmel, hogy mi lesz így például az Új Világ Néppárttal?

- Nyilván a két párt egyesítésekor az Új Világ Néppárt lenne az az alap, amiből szeretnénk ezt az új, egyesített, jobbközép pártot létrehozni. Azt remélem, hogy a két közösség egyesüléssel összeolvad.

- A pártalakítási szándékot esetleg az is befolyásolta-e, hogy a múlt héten Varsóban tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével, aki kijelentette: szívesen látná Márki-Zay Pétert s pártját az Európai Néppártban? Ehhez ugye, Mándyval szólva, „kell egy csapat”.

- Igen, de fordítva volt. Tehát először eldöntöttük, hogy szeretnénk egy ilyen pártot és utána kerestem meg az Európai Néppártot, hogy szeretnénk a közösséghez csatlakozni. Az Európai Néppártban ugyanis a Fidesz kilépésével, távozásával, kirakásával egy vákuum jött létre, amit mindenképpen be szeretnénk tölteni. Az Európai Néppárt a legerősebb pártcsalád, illő, hogy legyen egy erős magyarországi tagpártja.

- Ha már ez szóba került, ossza meg velünk, milyen hangulatú volt a megbeszélés Donald Tuskkal?

- Rendkívül pozitív, rendkívül jó hangulatú volt, ugyanúgy, mint Szlovákiában Mikuláš Dzurindával két héttel korábban. Mindketten volt miniszterelnökök, V4-ország vezetőiként korábban Orbán Viktor barátai s mindketten rendkívül sok személyes történetet tudtak mondani Orbán Viktorról, mivel régen még jóban voltak. Most mégis mindketten abban látják az egész Európai Unió jövőjét, hogy Orbán Viktort le lehessen váltani Magyarország éléről.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.