Már a Tarlós utáni fővárost tervezik a Liberálisok

Megszüntetné a kétszintű közigazgatási rendszert Budapesten a Magyar Liberális Párt, és a belső kerületeket egy egységgé vonná össze - ez is kiderült az ellenzéki párt Tarlós után szabadon című Budapest-programjának bemutatóján. (Origo.hu)

Bemutatta a Magyar Liberális Párt (MLP) Budapest-programjának vitaindítóját, amely a már korábbról ismert terv,  a city-koncepció megvalósítását, a közvetlen demokrácia erősítését és a közösségi megosztáson alapuló szolgáltatások támogatását tűzte ki célul.

A Fidesz hűbéri birtoka Budapest

Szabadai Viktor, a párt budapesti választmányi elnöke azt mondta, a Tarlós után szabadon című programjuknak azért adták ezt a címet, mert úgy látják, Budapest nem szabad város, a vezetés elárulva a lakókat nem az ő érdekeiket képviseli, a Fidesz pedig "hűbéri birtokként" kezeli a fővárost.

Szabadai szerint a city-koncepció lényege, hogy megszüntetnék a kétszintű önkormányzati rendszert, és a belvárost egy közigazgatási egységként kezelnék.

Abban egyébként várospolitikusok és szakemberek között is széles körben egyetértés van, hogy a kétszintű közigazgatási rendszer rossz.

Maga a city-koncepció sem új ötlet, hiszen éppen Tarlós István jelenlegi főpolgármester és Kósa Lajos fideszes politikus volt az, aki 2009-ben ezt felvetette egy több opciót is tartalmazó csomag részeként.

Tarlós és Kósa négy lehetséges megoldást vázoltak fel a budapesti közigazgatás átszervezésére:

  • Az első változat szerint megmaradna a 23 kerület, de elvonnák egyes hatásköreiket a főváros javára, például nem lennének kerületi szabályozási tervek.
  • A második változat, hogy Budán három, Pesten négy-öt kerületet hoznak létre, amelyek megőriznék jogaikat.
  • A harmadik, úgynevezett city-koncepció szerint Budapest belső kerületei olvadnának össze, a külsőket pedig négy-öt kerületté vonnák össze.
  • A negyedik lehetőség, hogy a 23 kerület önállósága megszűnne, a városrészeket csak elöljárók képviselnék.

 

Mint arról az Origo is beszámolt, az Orbán-kormány a járások kialakításával együtt 2011-ben komolyan tervbe is vette a fővárosi közigazgatás átszervezését, és ebben is szerepelt a city-koncepció. Oly módon, hogy létrehoztak volna egy, a belső kerületekből álló városmagot, egy city-t, a mostani külső kerületekből pedig 2-4 különálló városrészt alakítottak volna ki.

A demokráciaerősítés is terv

Emellett erősítenék a közvetlen demokráciát úgy, hogy helyi közösségek akaratát kifejező népi kezdeményezéseket karolnának fel. Erre Szabadai Viktor elmondása szerint azért is szükség van, mert sem a Városliget felújítása, sem a budapesti olimpia miatt nem írtak ki népszavazást.

A program harmadik fő pontja a közösségi megosztáson alapuló szolgáltatások rendezett törvényi hátterének biztosítása. A liiberális politikus szerint ezek ellen csak ideig-óráig lehet harcolni, ezért a cél, hogy az összes, Budapesten elérhető ilyen szolgáltatás törvényi hátterét rendezzék.

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.