Lesz hiány kütyükből a fa alatt?

Az elmúlt durván két év csapásai az elektronikai-technológiai szektort sem kímélték. Már most látszik, hogy teljesen nem tudja megvédeni a karácsonyt az ágazat, és lesznek olyan termékek, amelyek hiányozni fognak a fa alól. A 2020 első napjaiban kirobbant globális koronavírus járvány soha nem látott nehézségek elé állította az emberiséget, ez már világosan látszik. Az egészségügyi válság pedig gyorsan átgyűrűzött szinte az élet minden területére, és a telekommunikációs, szórakoztatóelektronikai, háztartásigép és IT- iparágakban is komoly problémákat okozott.

https://forbes.hu/uzlet/karacsony-kutyuk/

Bezárt gyárak, alkatrészhiány

A tavalyi év első felében a pandémia elleni védekezésként a világ minden pontján számos gyártó- és összeszerelő üzem csukta be hosszabb-rövidebb ideig a kapuit. Szünetelt a nyersanyagbányászat, feldolgozás, rengetegen cég mondta le megrendeléseit, hogy aztán óriási tülekedés alakuljon ki a komponensekért.

Ez érintette és érinti mind a mai napig a chipeket, képernyőket, memóriákat, sőt magukat a készülékházakat is például.

Ennek következtében már akkor is hiány alakult volna ki alkatrészekből, és ebből fakadóan az elektronikai eszközökből, ha más nem történik, de hát ez még csak kezdet volt.

Viszik a kütyüket, mint a cukrot

Ebben az időszakban radikálisan megnőtt az érdeklődés a tartós fogyasztási cikkek, és különösen a számítógépek, televíziók és telefonok iránt. Sokan vásárlásba fojtották afeletti bánatukat, hogy nem tudnak utazni, vendéglátóipari egységekben költeni. Emellett

a kényszerű home office és a digitális oktatás váratlan bevezetése is óriási keresletnövekedést generált bizonyos szektorokban, amivel a gyártók és kereskedők egyszerűen nem minden esetben tudták tartani a lépést.

Ezen kívül az olyan előre nem látható események is problémát okoztak, mint például a nagy dérrel-dúrral bejelentett Chia kriptopénz. Az eddig nem alkalmazott, adattárolókra épülő blokklánc mechanizmus miatt rövid idő alatt felrobbant a merevlemezek és SSD-k piaca, és iszonyú mennyiséget zsákoltak be ezekből a kapzsi bányászok, aminek következtében még kevesebb jutott a PC- és notebook gyártóknak.

Szállítási nehézségek és ellátási nehézségek

A határok lezárása miatt szállítási nehézségek is felmerültek, amit fokozott az Ever Given balesete a Szuezi-csatornán, az üzemanyagárak radikális megnövekedése, illetve a több országban fellépő sofőrhiány, ami nem csupán Nagy-Britanniát érintette.

karácsonyi kütyük
Jármű van, de a sofőr nem mindig

Mindezen tényezők hatására az iparági szereplők a világon mindenhol szokatlanul nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt másfél év folyamán. Az általunk megkérdezett piaci résztvevők közül többen arról számoltak be, hogy kisebb-nagyobb problémákkal szembesültek, azaz előfordult, hogy nem tudták, hogy egyes termékek mikor érkeznek meg, vagy hiába várták azokat az ígéretekkel ellentétben.

Az új generációs konzolokból bármennyit el tudnának adni

Az ellátási nehézségek minden termékcsaládot érintettek, voltak televíziók, amelyekbe az eredeti tervektől eltérően más, gyengébb képminőséget produkáló panelt építettek. Tudok olyan cégről, ahol hónapokat csúszott a monitorok, projektorok bevezetése. És az sem véletlen, hogy vannak olyan okostelefonok, amelyek az előzetes várakozásokkal ellentétben végül mégsem kerültek piacra, vagy csak az eredeti elképzelésekhez képest lényegesen később vehették őket kézbe a vásárlók. Ugyanez a jelenség volt tapasztalható a kis- és nagyháztartási gépek szegmensében is, hogy a laptopokról vagy pláne az újgenerációs csúcs játékkonzolokról már ne is beszéljünk. Ez utóbbi szegmensben nagyon látványos az áruhiány,

egész évben arról szóltak a hírek, hogy nincs elég PlayStation 5 és Xbox Series X,

és hogy ezekből gyakorlatilag bármennyit el tudnának adni. Amikor jött egy szállítmány PS, olyan sorok alakultak ki hónapokkal a termék megjelenése után, mintha maximálisan friss lenne a termék.

Mi lesz karácsonykor?

Ezzel el is jutottunk a leglényegesebb részhez, azaz hogy mi várható az ünnepek alatt. Előfordulhat, hogy nem kerül a fa alá a kívánt, kinézett, óhajtott kütyü? Nos, sajnos ez is benne van a pakliban, hiszen a fent említett, ellátási nehézségeket okozó tényezők nem szűntek meg, inkább azt mondhatnánk, hogy az iparági szereplők megtanultak ezzel együtt élni, és sokkal jobban előre tervezni.

karácsonyi kütyük
A prémium kategóriára nagyon odafigyelnek a cégek

A tévégyártók arra például nagyon odafigyelnek, hogy a kiemelten fontos modellek, tehát a prémium szintű OLED és kvantumpontos készülékekből ne legyen hiány. Ezek számára prioritást biztosítottak és biztosítanak a gyártás, illetve szállítás során. Az viszont jó eséllyel megeshet, hogy az alacsonyabb kategóriás, főként a Full HD és HD televíziókból nem fut be az a mennyiség, mint ami kívánatos lenne. Ugyanez igaz a mobil és IT eszközökre,

ebből fakadóan a legnépszerűbb okostelefonokból és számítástechnikai berendezésekből kialakulhat ideiglenes hiány.

Azonban termékcsoportok általános elérhetetlenségétől szerencsére nem kell tartani. Tehát az nem fordulhat el, hogy egyáltalán nem lesz például laptop vagy akár hűtő. De az igen, hogy ha valaki mondjuk az új DDR5 memóriával megtámogatott PC-t venne, akkor azért mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

telefon karácsony
Előfordulhat, hogy egyes telefonokra várni kell majd

A játékkonzolok helyzete kicsit speciális, hiszen a kisebb teljesítményű, új Xbox Series S elérhető bármikor, az Xbox Series X és a PlayStation 5 beszerzéséhez viszont szerencse kell. Aki ilyenre vágyik, annak érdemes nagyon figyelnie, és érdemes lehet olyan (web)áruházakat keresgélni, ahol elő lehet jegyezni a kívánt gépet. Az eMAG-nál például küldenek egy értesítést a “feliratkozóknak” arról, hogy befutott egy újabb szállítmány, és ez nem is jár vásárlási kötelezettséggel. Tehát mindent összevetve érdemes előre gondolkodni, nem az utolsó pillanatra hagyni az ajándékok beszerzését, és akkor nem okozhat gondot senkinek az ellátási láncban keletkezett gubanc.

Mi lesz a sláger?

Ha már úgyis beszéltünk a kereskedőkkel, megkérdeztük őket, hogy mire számítanak, mi lesz a sláger elektronikai-technológiai fronton idén karácsonykor? Az eMAG sajtóosztálya azt jelezte, hogy a cég idén is az örök slágereknek számító kategóriákkal számol. Azaz, hogy

sokan rendelnek majd tévét, okostelefont, tabletet, laptopot, Bluetooth hangszórót/fülhallgatót, illetve háztartási nagygépet,

hiszen utóbbiak beszerzését sokan szokták a karácsonyi szezonra időzíteni. Idén is tovább fokozódik az okoskütyük évek óta tartó sikertörténete: az okosórák és aktivitásmerők, okosmérlegek mellett már az egyszerűbb okosotthonos (hangszóró, légszűrő, IP-kamera stb.) termékek iránt is nagy érdeklődésre számítanak a karácsonyi szezonban.

karácsony
Érdemes a megszokottnál korábban gondoskodni az ajándékokról

Az iPon kommunikációs vezetője, Hagymási Balázs pedig úgy vélte, hogy a hordható okoseszközök aranykorukat élik, így a leglátványosabb növekedést ezen a piacon várják. Apró, hasznos és megfizethető ajándékok ezek, így teljesen karácsony kompatibilisnek számítanak. Emellett nagy forgalomra számítanak még a könyvek frontján is: a tendencia az olvasás reneszánszát mutatja, és mivel az iPon rendelkezik az egyik legnagyobb online könyvkínálattal, ezért sokat várnak ettől a szegmenstől is

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.