Lényegében megtiltotta a kormány a digitális oktatást azon iskolás korosztálynak, amelynek tagjai már kaphatnak oltást

Bárki, aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek - ezt az intézkedési tervet kapták az iskolák.

https://nepszava.hu/3132247_lenyegeben-megtiltotta-a-kormany-a-digitalis...

Noha az iskolák, pedagógusok, diákok, szülők mintegy másfél évet töltöttek azzal, hogy érdemi segítség nélkül tegyék gördülékenyebbé a koronavírus-járvány tavaly márciusi berobbanásával szükségessé vált online tanulási, tanítási formákat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lényegében megtiltotta, hogy egyes osztályok vagy intézmények digitális munkarendre álljanak át azokon az évfolyamokon, ahol már a diákok számára is elérhető a védőoltás. Így "főszabály szerint" hatodik évfolyam fölött nem lehet tanügyi intézkedéseket elrendelni még akkor sem, ha egy vagy több tanuló, pedagógus megbetegszik. Szerettük volna megtudni az Emmitől, hogy a vannak-e kivételek, például milyen mértékű fertőzöttség szükséges ahhoz, hogy hatodik osztály fölött is rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet rendelhessenek el egy iskolában, de tájékoztatást többszöri megkeresésünk után sem kaptunk. Ugyanakkor a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter lapunknak megerősítette, hatodik osztály felett nincs tanügyi intézkedés, járványügyi viszont lehetséges; ha egy vagy több diák megbetegszik, számukra a népegészségügyi hivatal elrendelhet karantént.

Csakhogy időközben a karantén- és kontaktkutatás szabályain is lazítottak. Lapunk úgy értesült, az iskolák egy olyan intézkedési tervet kaptak, amelyben egyebek mellett az áll, bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, még akkor sem, ha például egy közvetlen családtagja betegszik meg - így karanténkötelezettség sem vonatkozik rá. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) is többen megkeresték emiatt; volt olyan tanár, aki arról számolt be, egyik kolléganője úgy jár be dolgozni, hogy a férje igazoltan covid-fertőzött. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja megkeresésünkre elmondta, felhívta a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), ahol azt mondták neki, jelenleg valóban ez az eljárás, ám azt nem tudták megindokolni, milyen szakmai ajánlások alapján döntöttek így. Lapunk szintén kérdésekkel fordult az NNK-hoz, de cikkünk írásáig nem kaptunk tájékoztatást. Nagy Erzsébet érthetetlennek tartja a döntést, szerinte nem enyhébb, hanem szigorúbb intézkedésekre lenne szükség. Felhívta a figyelmet arra is, bár a kormány mindent az oltásokra tett fel, ezzel még nem garantálható az iskolák biztonsága, hiszen a 12 éven aluliakat még nem lehet oltani, a koronavírus delta variánsa pedig az oltottak között is terjedhet. Azt pedig rendkívül cinikusnak tartja, hogy a kormány az oltásokra hivatkozva lényegében a diákokra és szüleikre hárítja a felelősséget. A kormányzati portálon olvasható legutóbbi tájékoztatás szerint 225 ezer 12-17 év közötti diák vette fel az oltást. Ez viszont még mindig csak az érintett korosztály 38 százaléka.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.