Kullancsinvázió: újabb területekre terjed ki a veszélyhelyzet

A most kezdődő kullancsszezonban különösen fontos az alapos felkészülés a kullancsok elleni védekezésre – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

https://infostart.hu/belfold/2021/05/09/kullancsinvazio-ujabb-teruletekr...

Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.

Magyarországon a kullancsoknak 42 faja létezik, többségük csak bizonyos erdei állatokat támad meg, de egy tucat a száma azon kullancsfajoknak, amelyek emberre és a társállatokra egyaránt veszélyt jelentenek – tudta meg az InfoRádió Kapiller Zoltántól.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke elmondta, az igazi veszélyt az jelenti, hogy a kullancscsípéssel együtt több mint tíz fertőzőbetegséget is el lehet kapni. Ráadásul ezek olyan betegségek, amelyeknek nincs egységes tünettanuk, nagyban függ a megcsípett személy vagy társállat általános állapotától és aszerint alakítja ki a tünetegyüttest. Például a Lyme-kór kórokozói közül a Borrelia garinii egy kevéssé jó karban lévő embert fertőz meg, akkor szinte biztosan valamilyen idegrendszeri bénulása lesz, de ha ez a kórokozó bejut például egy egész nap a természetben dolgozó erdészbe, annak csak krónikus fejfájást okoz.

"Nagyon nagy a tünettani szórás, ezért rendkívül nehéz az orvosoknak a diagnózis felállítása. Hogy véletlenül se kapjuk el ezeket a betegségeket, a természetben való tartózkodás szabályait be kell tartani,

különben jön a kullancs, támad és megfertőz bennünket"

– figyelmeztetett Kapiller Zoltán.

(...)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.