Koronavírus: megszólalt Karikó Katalin a harmadik oltásról

Az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcina esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, míg az mRNS-t tartalmazó vakcinákat akárhányszor be lehet adni - jelentette ki Karikó Katalin világhírű magyar kutatóprofesszor az RTL Híradó riportja szerint. Hasonló véleményen volt Rusvai Miklós víruskutató, aki azt is javasolta, hogy a kínai vakcinával oltottak más vakcinát kérjenek harmadiknak.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210720/koronavirus-megszolalt-kariko...

Az RTL Híradó riportjában felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök nemrég bejelentett, hogy augusztus elsejétől kérhető a harmadik oltás is Magyarországon. Kiemelték, Novák Katalin családügyi miniszter szerint mindenkinek ott érdemes érdeklődnie, ahol az előző két oltást kapta.

Elsősorban a szakemberek véleménye lesz irányadó a harmadik oltással kapcsolatban

– idézték Novák Katalin korábbi szavait a riportban.

Felidézték, Kásler Miklós miniszter néhány napja arról beszélt, hogy a kormány azt javasolja, hogy a harmadik oltás más típusú legyen, mint az előző kettő.

Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke az RTL Híradó kérdésére azt írta, hogy az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcina esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó vakcinákat akárhányszor be lehet adni, akármilyen előző vakcina után.

Vereckei Péter, a Pfizer Magyarország ügyvezetőigazgatója a Népszava megkeresésére reagálva hozzátette, hogy ők nem is támogatják, hogy a Pfizer-vakcinát másra cseréljék. Úgy fogalmazott,

mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.

Karikó Katalinhoz hasonlóan Rusvai Miklós víruskutató is úgy gondolja, hogy a vektorvakcináknál, tehát a Szputnyik V vakcinánál és az AstraZeneca vakcinájánál kimondottan előnyös lehet, hogyha a harmadik oltás más.

A harmadik vagy negyedik oltásra ezek az adenovírusok már nem tudják kifejteni a hatásukat, nem tudják letermeltetni a koronavírustüske-fehérjét, mert nem érnek célba. Tehát a vaktorvakcináknál mindenképpen célszerű a vakcina-mixelés

– hangzott el a riportban.

RUSVAI MIKLÓS EMELLETT A KÍNAI VAKCINÁVAL OLTOTTAKNAK IS AZT JAVASOLJA, HOGY HARMADIKNAK MÁS VAKCINÁT KÉRJENEK.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.