Koronavírus: megszólalt Karikó Katalin a harmadik oltásról

Az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcina esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, míg az mRNS-t tartalmazó vakcinákat akárhányszor be lehet adni - jelentette ki Karikó Katalin világhírű magyar kutatóprofesszor az RTL Híradó riportja szerint. Hasonló véleményen volt Rusvai Miklós víruskutató, aki azt is javasolta, hogy a kínai vakcinával oltottak más vakcinát kérjenek harmadiknak.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210720/koronavirus-megszolalt-kariko...

Az RTL Híradó riportjában felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök nemrég bejelentett, hogy augusztus elsejétől kérhető a harmadik oltás is Magyarországon. Kiemelték, Novák Katalin családügyi miniszter szerint mindenkinek ott érdemes érdeklődnie, ahol az előző két oltást kapta.

Elsősorban a szakemberek véleménye lesz irányadó a harmadik oltással kapcsolatban

– idézték Novák Katalin korábbi szavait a riportban.

Felidézték, Kásler Miklós miniszter néhány napja arról beszélt, hogy a kormány azt javasolja, hogy a harmadik oltás más típusú legyen, mint az előző kettő.

Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke az RTL Híradó kérdésére azt írta, hogy az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcina esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó vakcinákat akárhányszor be lehet adni, akármilyen előző vakcina után.

Vereckei Péter, a Pfizer Magyarország ügyvezetőigazgatója a Népszava megkeresésére reagálva hozzátette, hogy ők nem is támogatják, hogy a Pfizer-vakcinát másra cseréljék. Úgy fogalmazott,

mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.

Karikó Katalinhoz hasonlóan Rusvai Miklós víruskutató is úgy gondolja, hogy a vektorvakcináknál, tehát a Szputnyik V vakcinánál és az AstraZeneca vakcinájánál kimondottan előnyös lehet, hogyha a harmadik oltás más.

A harmadik vagy negyedik oltásra ezek az adenovírusok már nem tudják kifejteni a hatásukat, nem tudják letermeltetni a koronavírustüske-fehérjét, mert nem érnek célba. Tehát a vaktorvakcináknál mindenképpen célszerű a vakcina-mixelés

– hangzott el a riportban.

RUSVAI MIKLÓS EMELLETT A KÍNAI VAKCINÁVAL OLTOTTAKNAK IS AZT JAVASOLJA, HOGY HARMADIKNAK MÁS VAKCINÁT KÉRJENEK.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.