Koronavírus: megszólalt Karikó Katalin a harmadik oltásról

Az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcina esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, míg az mRNS-t tartalmazó vakcinákat akárhányszor be lehet adni - jelentette ki Karikó Katalin világhírű magyar kutatóprofesszor az RTL Híradó riportja szerint. Hasonló véleményen volt Rusvai Miklós víruskutató, aki azt is javasolta, hogy a kínai vakcinával oltottak más vakcinát kérjenek harmadiknak.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210720/koronavirus-megszolalt-kariko...

Az RTL Híradó riportjában felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök nemrég bejelentett, hogy augusztus elsejétől kérhető a harmadik oltás is Magyarországon. Kiemelték, Novák Katalin családügyi miniszter szerint mindenkinek ott érdemes érdeklődnie, ahol az előző két oltást kapta.

Elsősorban a szakemberek véleménye lesz irányadó a harmadik oltással kapcsolatban

– idézték Novák Katalin korábbi szavait a riportban.

Felidézték, Kásler Miklós miniszter néhány napja arról beszélt, hogy a kormány azt javasolja, hogy a harmadik oltás más típusú legyen, mint az előző kettő.

Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke az RTL Híradó kérdésére azt írta, hogy az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcina esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó vakcinákat akárhányszor be lehet adni, akármilyen előző vakcina után.

Vereckei Péter, a Pfizer Magyarország ügyvezetőigazgatója a Népszava megkeresésére reagálva hozzátette, hogy ők nem is támogatják, hogy a Pfizer-vakcinát másra cseréljék. Úgy fogalmazott,

mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.

Karikó Katalinhoz hasonlóan Rusvai Miklós víruskutató is úgy gondolja, hogy a vektorvakcináknál, tehát a Szputnyik V vakcinánál és az AstraZeneca vakcinájánál kimondottan előnyös lehet, hogyha a harmadik oltás más.

A harmadik vagy negyedik oltásra ezek az adenovírusok már nem tudják kifejteni a hatásukat, nem tudják letermeltetni a koronavírustüske-fehérjét, mert nem érnek célba. Tehát a vaktorvakcináknál mindenképpen célszerű a vakcina-mixelés

– hangzott el a riportban.

RUSVAI MIKLÓS EMELLETT A KÍNAI VAKCINÁVAL OLTOTTAKNAK IS AZT JAVASOLJA, HOGY HARMADIKNAK MÁS VAKCINÁT KÉRJENEK.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.