Koronavírus: emelkedhet a fertőzöttek száma a tömegrendezvények miatt

Az augusztus 20-ai tűzijáték, a Vadászati Kiállítás és a pápa látogatása berobbanthatja a negyedik hullámot.

https://168.hu/itthon/negyedik-hullam-koronavirus-oltas-oltatlanok-210160

Egyre több virológus és járványügyi szakértő figyelmeztet a koronavírus negyedik hullámának közeledtére. Az oltási kedv hanyatlása miatt ugyanis Magyarországon még mindig több millióan várják érdemi védettség nélkül a következő járványhullámot, amelynek érkezésére a szakértők szerint nagyjából szeptemberben lehet számítani. Rusvai Miklós virológus a 168-nak elmondta, a fertőzöttek számának emelkedéséhez nagyban hozzájárulhatnak majd az olyan nagyszabású tömegrendezvények, mint az augusztus 20-ai tűzijáték, a vadászati világkiállítás, vagy épp az eucharisztikus világkongresszus, ahol Ferenc pápa is beszédet mond.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, ezekre az eseményekre a kormány rendeletének értelmében beszüntették a járványügyi korlátozásokat, így azok maszk és védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak lesznek. Lantos Gabriella, egészségügyi menedzser szerint ez egy egyértelmű politikai döntés volt a kormány részéről, mint mondta: „Ennek oka és értelme sincs.”

Rusvai Miklós szerint amiatt, hogy bármiféle korlátozás nélkül részt lehet venni az említett rendezvényeken, már augusztus végére – nagyjából hét-tíz nappal az államalapítás évfordulójának ünnepe után – a fertőzöttek számának emelkedésére lehet számítani. A virológus szerint ezt követően az iskolakezdés okozhat majd újabb emelkedést, ugyanis a külföldi nyaralásból hazatérők és a 12 év alattiak körében szabadon terjedhet majd a vírus. Kiemelte: ahogy az Eucharisztikus Világkongresszus, úgy a Vadászati Világkiállítás is sok külföldi vendéget csábíthat Magyarországra. „Ráadásul a kiállítás nagy része zárt térben lesz megtartva, ez még komolyabb kockázat” – mondta a 168-nak Rusvai.

A virológus szerint szeptember elejétől lépcsőzetes emelkedés várható a napi fertőzöttek számában. A világesemények lezárultával, nagyjából október végére, vagy novemberben lehet számítani a negyedik hullám tetőzésére. 

A szakember szerint napi 250-300 új fertőzött esetén már fontos lenne, hogy újra kötelezővé tegyék a maszkviselést az előírt helyeken. Lantos Gabriella szerint a korlátozó intézkedésekre akkor lesz mindenképp szükség, ha napi 700 fölé emelkedik a fertőzöttek száma, míg a mintavételi arány 5 százalék alatt marad. A szakember, aki egyben az Új Világ Néppárt elnökségi tagja is, elmondta, az már a mostani járványadatokból is kitűnik, hogy a fertőzöttek száma tömegrendezvények nélkül is emelkedik. Véleménye szerint problémás, hogy az oltatlanokra nem vonatkoznak korlátozások ezeken a rendezvényeken, de mint kiemelte: az oltottak is terjeszthetik a vírust, főleg az újabb, ellenállóbb variánsokat.

Abban mindkét szakember egyetértett, hogy az oltatlanok nagyobb veszélyben lesznek a negyedik hullám során. Lantos Gabriella szerint sokan nem számolnak azzal, hogy milyen terhet rónak az oltási hiánya miatt az egészségügyi rendszerre. Rusvai Miklós azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a negyedik hullám során jobban szétválik majd a fertőzöttek és a tényleges betegek aránya, mint a korábbiakban. Szerinte ugyanis míg korábban a fertőzöttséggel arányos volt a kórházba, valamint lélegeztetőgépre kerülők és a halottak aránya, most sokkal nagyobb lesz a különbség. „Sok fertőzöttre számítok, de abban bízom, hogy arányait tekintve sokkal kevesebb lesz a súlyos beteg és a halott” – mondta a virológus.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.