A kormány osztogat, a cégek fizetik meg az árát

Egy adótanácsadó számításai szerint összességében nőnek a vállalkozások költségei a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének, illetve a munkáltatói járulékok csökkenésének szaldójaként.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/brutto-minimalber-emeles-adozas-vall...

Jövőre a minimálbér utáni teljes munkáltatói költség havi 30 142, a garantált bérminimum esetében havi 37 570 forinttal emelkedik, tehát közel 15 százalékos összköltség-növekedés várható – derült ki Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnerének elemzéséből, amit a Világgazdaság ismertet.

Az adómatek a következő: a bruttó 200 ezer forintos minimálbér és 260 ezer forintos garantált bérminimum azt eredményezi, hogy a munkavállalók nettó bére 2022-ben 21 679, illetve 27 265 forinttal nő, miközben az adóterhek nem változnak, a személyi jövedelemadó 15 százalék, a társadalombiztosítási járulék 18,5 százalék marad. Így a munkavállalóktól nagyobb bevételre számíthat az állam: a minimálbérrel bejelentettektől 56 079 helyett 67 ezer, a garantált bérminimumosoktól 73 365 helyett 87 100 forintot vonnak majd le havonta.

A munkáltatót terhelő járulékok viszont csökkennek: a szociális hozzájárulási adó 15,5-ről 13 százalékra, és megszűnik az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. Emellett 10 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa, valamint meghosszabbítják a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban, így jövőre is maximum egy százalékot fognak fizetni.

Így a minimálbérnél 28 458 helyett 26 ezer forint, a garantált bérminimumnál 37 230 helyett 33 800 forint lesz a munkáltatót terhelő járulék, azaz mindkét esetben csökken, a 15 százalékos összköltség-növekedést pedig a nettó bér emelkedése okozza.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.