Komoly figyelmeztetést kapott az MNB: csak óvatosan a lassítással!

Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a magyar hosszú hozamok jelentős emelkedése, ha az MNB folytatja az állampapír-vásárlási programjának leépítését – emelték ki legújabb elemzésükben az UniCredit Bank szakértői. Az elemzők szerint az idei 7 százalék körüli tempó után 2022-ben is 5,4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, a jegybank pedig a jövő év végére 2,5 százalékra emelheti a kamatot.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211004/komoly-figyelmeztetest-kapott...

Jó erőben a magyar gazdaság, de vannak kockázatok

A magyar GDP túltette magát a koronavírus-járvány miatti visszaesésen, a kormány minden eszközt bevet, hogy a jövő évi választások előtt felpörgesse a növekedést, miközben a jegybank megkezdte a monetáris politika normalizációját – foglalták össze negyedéves elemzésükben az UniCredit szakemberei. Ugyanakkor szerintük sem megy minden gond nélkül, a globális beszállítói láncokkal kapcsolatos fennakadások ugyanis érintik a magyar autóipart is, a járványügyi lezárások pedig a külföldi turistákat tartották távol.

Így legalább rövidtávon új növekedési modellt kell találnia Magyarországnak, hogy tartani tudja a lépést a szomszédaival

- olvasható a bank elemzésében.

 Az UniCreditnél most azt becsülik, hogy az idén 7 százalék körüli tempóban bővülhet a magyar gazdaság, majd 2022-ben 5,4 százalékos GDP-bővülés jöhet. A korábbi véleményükhöz képest most javították a fogyasztás hozzájárulását a növekedésen belül, így ennek a szerepe nagyobb lehet, mint a beruházásoké. Ebben szerepe van a jövő évi választások előtt beígért pénzbeli transzfereknek, például az szja-visszatérítésnek is. Ennek a forrása kétfelől érkezhet: egyrészt a gazdaság gyors visszapattanása a költségvetési bevételeket is növeli, másrészt pedig a fiskális politika még jövőre is laza maradhat, az elemzők számításai szerint a magyar pénzforgalmi hiány a legmagasabb lehet a régióban.

Emiatt az UniCredit szerint a GDP-arányos államadósság csak 2023-tól kezd majd csökkenni, addig 80% körül stagnál. Ennek egyik következménye pedig az lehet, hogy még a kifejezetten erős növekedés mellett is kivárhatnak a hitelminősítők a további felminősítésekkel legalább 2023-ig.

Az elemzők úgy vélik, hogy a jövő évi választások előtt nem lesz megegyezés az uniós helyreállítási alap folyósításáról, ehhez ugyanis a magyar kormánynak kellene engedményeket tennie, amit a választások előtt nem fog meglépni.

A magyar ingatlanpiaccal kapcsolatban a bank elemzői azt emelik ki elsősorban, hogy az építőipari cégek egyre nehezebben találnak munkaerőt és nyersanyagot, főleg miután utóbbi exportját betiltották. A lakások iránti kereslet továbbra is erős, miközben az árak alig korrigáltak, ez pedig

NÖVELTE EGY ESETLEGES BUBORÉK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT.

Főleg úgy, hogy a jelzáloghitel-kihelyezések tovább gyorsultak az elmúlt időszakban, miközben a lakáspiaci kínálat legalább fél éve gyenge.

Az infláció még okozhat gondot

Azt már az MNB is elismeri, hogy az infláció az év végére akár 6% közelébe is emelkedhet, utána viszont a jegybank gyors csökkenésre számít, 2022 őszére elérhetőnek tartja a 3%-os cél elérését. Az Unicredit szakemberei azonban nem ennyire optimisták, aminek három oka van:

  1. A fogyasztás várhatóan továbbra is erős lesz. Szerintük a ciklikus inflációban egyelőre nem jött el a tetőzés, ahonnan majd időbe telik a csökkenés.
  2. A globálisan tapasztalható nehézségek a beszállítói láncokban emelhetik a tartós fogyasztási cikkek árát, a normális termeléshez pedig csak 2022 második felében térhetnek vissza.
  3. Az elemzők szerint a választások után a kormány megemelheti néhány termék szabályozott árát. Kiemelik, hogy az energiaárak az idén stagnáltak Magyarországon, miközben egész Európa az elszálló gáz- és áramárak miatt aggódik. Ezt a kormánynak előbb-utóbb ki kell igazítania, vagy még nagyobb támogatást kell adnia, ami a költségvetés helyzetét rontja.
  4. A jegybank eszközvásárlási programjával kapcsolatban az elemzők egy korábbi anyaguk következtetését emelik ki:

    NEHÉZ LESZ ÚGY VISSZAFOGNIA A VÁSÁRLÁSOKAT AZ MNB-NEK, HOGY KÖZBEN ELKERÜLJE A HOSSZÚ HOZAMOK JELENTŐS EMELKEDÉSÉT.

  5. A hozamemelkedés mértéke elsősorban a külső környezeten múlhat, egy kedvező hangulatban a tízéves hozam a jelenlegi 3,2%-ról 4% környékére emelkedhet, ha viszont még a globális hangulat sem lesz támogató, akkor egy kockázatkerülő időszakban az 5% is elérhető.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.