Komoly figyelmeztetést kapott az MNB: csak óvatosan a lassítással!

Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a magyar hosszú hozamok jelentős emelkedése, ha az MNB folytatja az állampapír-vásárlási programjának leépítését – emelték ki legújabb elemzésükben az UniCredit Bank szakértői. Az elemzők szerint az idei 7 százalék körüli tempó után 2022-ben is 5,4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, a jegybank pedig a jövő év végére 2,5 százalékra emelheti a kamatot.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211004/komoly-figyelmeztetest-kapott...

Jó erőben a magyar gazdaság, de vannak kockázatok

A magyar GDP túltette magát a koronavírus-járvány miatti visszaesésen, a kormány minden eszközt bevet, hogy a jövő évi választások előtt felpörgesse a növekedést, miközben a jegybank megkezdte a monetáris politika normalizációját – foglalták össze negyedéves elemzésükben az UniCredit szakemberei. Ugyanakkor szerintük sem megy minden gond nélkül, a globális beszállítói láncokkal kapcsolatos fennakadások ugyanis érintik a magyar autóipart is, a járványügyi lezárások pedig a külföldi turistákat tartották távol.

Így legalább rövidtávon új növekedési modellt kell találnia Magyarországnak, hogy tartani tudja a lépést a szomszédaival

- olvasható a bank elemzésében.

 Az UniCreditnél most azt becsülik, hogy az idén 7 százalék körüli tempóban bővülhet a magyar gazdaság, majd 2022-ben 5,4 százalékos GDP-bővülés jöhet. A korábbi véleményükhöz képest most javították a fogyasztás hozzájárulását a növekedésen belül, így ennek a szerepe nagyobb lehet, mint a beruházásoké. Ebben szerepe van a jövő évi választások előtt beígért pénzbeli transzfereknek, például az szja-visszatérítésnek is. Ennek a forrása kétfelől érkezhet: egyrészt a gazdaság gyors visszapattanása a költségvetési bevételeket is növeli, másrészt pedig a fiskális politika még jövőre is laza maradhat, az elemzők számításai szerint a magyar pénzforgalmi hiány a legmagasabb lehet a régióban.

Emiatt az UniCredit szerint a GDP-arányos államadósság csak 2023-tól kezd majd csökkenni, addig 80% körül stagnál. Ennek egyik következménye pedig az lehet, hogy még a kifejezetten erős növekedés mellett is kivárhatnak a hitelminősítők a további felminősítésekkel legalább 2023-ig.

Az elemzők úgy vélik, hogy a jövő évi választások előtt nem lesz megegyezés az uniós helyreállítási alap folyósításáról, ehhez ugyanis a magyar kormánynak kellene engedményeket tennie, amit a választások előtt nem fog meglépni.

A magyar ingatlanpiaccal kapcsolatban a bank elemzői azt emelik ki elsősorban, hogy az építőipari cégek egyre nehezebben találnak munkaerőt és nyersanyagot, főleg miután utóbbi exportját betiltották. A lakások iránti kereslet továbbra is erős, miközben az árak alig korrigáltak, ez pedig

NÖVELTE EGY ESETLEGES BUBORÉK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT.

Főleg úgy, hogy a jelzáloghitel-kihelyezések tovább gyorsultak az elmúlt időszakban, miközben a lakáspiaci kínálat legalább fél éve gyenge.

Az infláció még okozhat gondot

Azt már az MNB is elismeri, hogy az infláció az év végére akár 6% közelébe is emelkedhet, utána viszont a jegybank gyors csökkenésre számít, 2022 őszére elérhetőnek tartja a 3%-os cél elérését. Az Unicredit szakemberei azonban nem ennyire optimisták, aminek három oka van:

  1. A fogyasztás várhatóan továbbra is erős lesz. Szerintük a ciklikus inflációban egyelőre nem jött el a tetőzés, ahonnan majd időbe telik a csökkenés.
  2. A globálisan tapasztalható nehézségek a beszállítói láncokban emelhetik a tartós fogyasztási cikkek árát, a normális termeléshez pedig csak 2022 második felében térhetnek vissza.
  3. Az elemzők szerint a választások után a kormány megemelheti néhány termék szabályozott árát. Kiemelik, hogy az energiaárak az idén stagnáltak Magyarországon, miközben egész Európa az elszálló gáz- és áramárak miatt aggódik. Ezt a kormánynak előbb-utóbb ki kell igazítania, vagy még nagyobb támogatást kell adnia, ami a költségvetés helyzetét rontja.
  4. A jegybank eszközvásárlási programjával kapcsolatban az elemzők egy korábbi anyaguk következtetését emelik ki:

    NEHÉZ LESZ ÚGY VISSZAFOGNIA A VÁSÁRLÁSOKAT AZ MNB-NEK, HOGY KÖZBEN ELKERÜLJE A HOSSZÚ HOZAMOK JELENTŐS EMELKEDÉSÉT.

  5. A hozamemelkedés mértéke elsősorban a külső környezeten múlhat, egy kedvező hangulatban a tízéves hozam a jelenlegi 3,2%-ról 4% környékére emelkedhet, ha viszont még a globális hangulat sem lesz támogató, akkor egy kockázatkerülő időszakban az 5% is elérhető.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.