Klímaváltozás: veszélyes mérföldkőhöz érkeztünk

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatai alapján újabb veszélyes mérföldkőhöz érkezett a légkör szén-dioxid-szint májusban – írja az MTI. A hónapban a koncentráció 50 százalékkal volt magasabb, mint az iparosodás kezdetén, a növekedés aránya pedig nagyobb volt, mint valaha. A tízéves átlagos növekedési ráta szintén rekordot döntött, jelenleg eléri a 2,4 ppm-et évente.

https://24.hu/tudomany/2021/06/08/szen-dioxid-szint-koncentracio-rekord/

Pieter Tans, a NOAA klímakutatója szerint a légkör szén-dioxid-koncentrációja májusban 419,19 ppm volt, ami 1,82 ppm-mel magasabb az előző év azonos időszakához képest, és 50 százalékkal magasabb, mint az iparosodás kora előtti stabil 280 ppm. A szén-dioxid szintje májusban éri el éves csúcspontját az északi féltekén, még azelőtt, hogy a virágok, levelek, magvak és hajtások magukba szívnák az üvegházgáz egy részét.

Natalie Mahowald, a Cornell Egyetem munkatársa szerint az 50 százalékkal magasabb koncentráció egy új szintet jelent, ami nem jó jel.

Ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás legrosszabb következményeit, jóval keményebben kell dolgoznunk azért, hogy csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást

– tette hozzá a szakember.

Számtalan tanulmány kimutatta, hogy az éghajlatváltozás több mint egyszerű hőmérsékletemelkedés. A globális felmelegedés miatt szélsőségesebbé válik az időjárás, gyakoribbak lesznek az erdő- és bozóttüzek, illetve a szárazságok, emelkedik az óceánok vízszintje, vizük pedig savasodik. Az emberek egészségére is hatással van, több a hőség okozta elhalálozás, nő a pollenek okozta megbetegedések száma.

Ralph Keeling, a Scripps Óceánkutató Intézet geokémikusa szerint a légköri szén-dioxid-koncentráció megugrása nem jelent rekordot, főként a La Nina jelenség miatt, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán vizét. A kutató apja volt az, aki elkezdte megfigyelni 1958-ban a szén-dioxid-szintet a hawaii Mauna Loa tetejéről, és kidolgozta a híres Keeling-görbét. A Scripps Óceánkutató Intézet kissé másképp számítja a koncentrációt, adataik alapján az érték a májusi csúcskor 418,9 ppm volt.

Bár a pandémia során a járványügyi korlátozások miatt mérséklődött az emberi tevékenység, ez nem volt elég ahhoz, hogy jelentős hatással legyen a szén-dioxid-kibocsátásra. Az üvegházgáz mintegy ezer évig vagy tovább marad a levegőben, így az emisszióban bekövetkező éves változásnak nincs komoly hatása.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.