Kijött egy, a vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új szabály, a szakmai szereplők nem akarják elhinni

Kijött egy irreális, a magyar vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új rendelet, ami szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Szakmai szervezetek egyelőre értetlenül állnak a dolog előtt, velük senki nem egyeztetett, ők is keresik a minisztériumot, hogy jelezzék, a munkaerőhiánytól már így is szinte térdre kényszerült ágazat szereplőitől lehetetlent kérnek. Választ egyelőre nem kaptak.

https://telex.hu/gazdasag/2021/10/11/kijott-egy-a-vendeglatosok-90-anak-...

Kijött egy, a vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új szabály, a szakmai szereplők nem akarják elhinni

Szakácstanuló nyári diákmunkán egy étterem konyhájában 2020. júliusban – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Korábban a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, majd pár nappal ezelőtt az egyik vendéglátós szakmai szervezet egy Facebook-posztban írt arról, hogy korábban elegendő volt, ha minden konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett személy jelen volt, a többi munkavállaló pedig akár szakképzettség nélkül is végezhette a munkáját. Az új rendelet alapján a szervezetek értelmezése szerint ez már nem elegendő.

Az új szabály (itt olvasható) értelmében kizárólag szakképesítéssel lehetne megsütni például a krumplit, kidíszíteni a tortát, elkészíteni a fagyit vagy bepanírozni a húst.

Ugyanis már nem megfelelő, ha a konyhán vagy cukrászüzemben egyetlen vezető szakács vagy cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját, hanem minden munkavállaló számára szükséges a végzettség, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja.

A kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen. A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.

A hivatkozott rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, sőt, szeptember 1-én már hatályba is lépett, vagyis már több mint egy hónapja érvényben van, annak ellenére, hogy eddig sem a médiában, sem a vendéglátósok körében nem igazán kapott visszhangot.

Egy vendéglátós szervezet vezetőjével beszéltünk az új szabályról, ő arra kért minket, névtelen forrásként hivatkozzunk rá.

„Nem akarjuk elhinni”

„Mi is értelmezzük, nem akarjuk elhinni, hogy ilyen létezhet” – mondta, amikor az érintett rendeletről kérdeztük. Arról beszélt, hogy irreálisnak tartják az új szabályt, és próbálnak tájékozódni a különböző hatósági osztályoktól, hogy „ez pontosan mi lehet”, mert finoman szólva „nem teljesíthető”, nem életszerű a jogalkotói elvárás.

Már két évvel ezelőtt, a járvány előtt sem lett volna életszerű, de most, ebben a nagyon jelentős munkaerőhiánnyal sújtott időszakban meg pláne nem. „Ez konkrétan lehetetlen”, ha ezt mindenki megpróbálná betartani, akkor a vendéglátóhelyek körülbelül 10 százaléka maradhatna nyitva – összegzett forrásunk. Ez nemcsak a gyorséttermek és a nagyon kicsi helyek, kifőzdék számára teljesíthetetlen, hanem a teljesen átlagos éttermek számára is – tette hozzá. Megkereséseikre egyelőre nem kaptak választ, remélik, hogy hamarosan tisztul a kép. Szerintük a vendéglátósok nagy többsége valószínűleg nem is hallott az új rendeletről.

Kérdés, hogy egyáltalán miért dönthettek úgy a minisztériumban, hogy szükség van erre a rendelkezésre. Nem valószínű, hogy valami EU-s direktíváról van szó, mert „nemzetközi szinten sincs elég dolgozó a turizmusban és vendéglátásban, egy ilyen rendelet bárhol a világon komolytalan lenne” – mondta forrásunk, aki szerint a szakmával egyáltalán nem egyeztettek arról, hogy be akarják vezetni ezt az előírást. Egyszer csak megjelent a Magyar Közlönyben, és azóta mindenki próbálja kideríteni, hogy ez hogyan történhetett. Szerinte nem nagyon lehet más magyarázat, mint hogy egy hibáról van szó, annyira betarthatatlan a dolog,

„bármilyen embert alig találunk, nemhogy szakképzettet” – mondta.

Köztudott, hogy évek óta óriási a munkaerőhiány a vendéglátásban, és a járvány csak tovább súlyosbította a problémát, a bezárások miatt szinte mindenhol leépítések voltak, és az ágazatban dolgozók közül sokan a bizonytalanságot megelégelve máshol keresnek boldogulást.

Bár messze nem csak a gyorséttermeket hozhatja nagyon nehéz helyzetbe az új rendelet, csütörtökön kerestük a McDonald’s, a Burger King és a KFC sajtóosztályát is, beszámolunk róla, ha válaszolnak.

Aznap kerestük továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, ahol egyebek mellett arról érdeklődtünk, miért tartották szükségesnek az új szabály bevezetését, egyeztettek-e valamilyen szakmai szervezettel a rendelkezés kialakítása előtt, mikortól ellenőrzik a betartását és milyen szankciókra számíthatnak a szabályszegők. Frissítjük a cikket, ha válaszolnak.

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.